Etiyopya ordusu Tigray güçleri karşısında ilerlemeye devam ediyor

Etiyopya ordusu Tigray güçleri karşısında ilerlemeye devam ediyor

Etiyopya'da barış çağrılarına rağmen merkezi yönetime bağlı askeri birlikler ile Tigray güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Etiyopya ordusunun barış müzakerelerin ertelenmek durumunda kaldığı bir dönemde Tigray bölgesine hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırdığı aktarılıyor.

Washington Post'un haberine göre diplomat bir kaynak, Etiyopya ordusunun kuzeydeki Tigray bölgesinde yer alan stratejik önemdeki Shire şehrinde kontrolü ele geçirdiğini söyledi.

Stratejik geçiş yollarına ev sahipliği yapan Shire, batıdan Tigray bölgesinin başkenti Mekelle üzerindeki anayola açılan bir geçit görevi görüyor.

Etiyopya ordusunun Shire Havalimanı'nı hava araçları için kullanabileceğine değiniliyor. Bu kapsamda Etiyopya ordusu sahip olduğu insansız hava araçlarını Shire Havalimanı'ndan kaldırarak Tigray bölgesinin içlerine doğru daha fazla ulaşabilecek.

"Son Çatışmalarda 5 bin asker öldü"

Öte yandan taraflar arasındaki ateşkesin ihlal edilmesiyle çatışmalar şiddetlendi. Son olarak Eritre ordusunun da Etiyopya güçlerine destek olarak Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne karşı saldırılarda yer aldığı bilgisi paylaşılıyor.

Washington Post'un Batılı bir kaynağa dayandırdığı bilgilerde son dönemde meydana gelen çatışmalarda 87 bin 500 Etiyopya askerinin yanı sıra 25 bin ila 60 bin Eritreli askerin görev aldığı aktarılıyor.

Washington yönetimi kaynakları Eritre ordusunun Etiyopya'daki savaşta merkezi hükümet saflarında varlık gösterdiğinin farkında olduklarını açıklamıştı.

Kimliği açık bir şekilde basına konuşma yetkisinin bulunmadığı isimsiz bir Batılı kaynağın bölgedeki hastanelerden elde ettiği bilgilere göre, 5 bine yakın asker son çatışmalarda hayatını kaybetti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göreyse son çatışmalarda ordunun Shire kentine girmesiyle bölgedeki halk hafta sonu şehri terk etti.

Şehri terk edenlerin otobüs terminallerinde yoğunluk oluşturması sebebiyle otobüs fiyatlarının 6.60 dolardan yaklaşık olarak 100 dolara yükseldiği öğrenildi.

Etiyopya hükümeti Tigray bölgesinde havalimanlarını ve bazı bölgeleri ele geçirmeyi amaçladığını açıklamıştı.

Etiyopya ordusu ile Tigray güçleri arasında çatışmaların şiddetli bir biçimde devam edeceği tahmin ediliyor.

Ancak taraflar hem Birleşmiş Milletler hem de Afrika Birliği tarafından ateşkese varmaları ve barış müzakerelerine başlamaları konusunda baskı altında.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum