Eritre ordusu Tigray güçlerine karşı yeniden Etiyopya topraklarına girdi

Eritre ordusu Tigray güçlerine karşı yeniden Etiyopya topraklarına girdi

Etiyopya'daki çatışmalara Eritre askeri unsurların da katılım sağladığı belirtiliyor.

Tigray bölgesinden haber aktarımı yapan yerel kaynaklar, Eritre'ye bağlı askeri güçlerin salı günü Tigray'a yönelik geniş çaplı saldırılar başlattığını ve birkaç yerleşim yerinde şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) Sözcüsü Getachew Reda yaptığı açıklamada Eritre ordusunun topyekün bir şekilde Etiyopya'da varlık gösterdiğini, bunların büyük bir kısmının Tigray'a konuşlandığını açıkladı.

Sözcü Reda ayrıca Eritre güçlerinin THKC savunma hatlarına doğru taarruza geçtiğini doğruladı.

ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Mike Hammer salı günü yaptığı açıklamada Washington'un Eritre askeri birliklerinin Etiyopya'ya akın ettiğinin farkında olduğunu ve bu hareketin kınandığını belirtti.

Eritre, Kasım 2020'de yaşanan ölümcül çatışmalarda da Tigray güçlerine karşı Etiyopya ordusunu desteklemişti.

Etiyopya ve Eritre hükümetine bağlı kaynaklar, son yaşanan gelişmeye dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Ateşkes yeniden sağlanabilecek mi?

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, yaptığı bir açıklamada Afrika Birliği öncülüğünde düzenlenecek ön koşulsuz ateşkes teklifini kabul edebileceğini belirtmişti.

Addis Ababa yönetimi bugüne kadar Afrika Birliği'nin ara buluculuğundan yana olmuş ancak THKC ise buna karşı çıkmıştı.

Öte yandan THKC, Tigray bölgesinde temel hizmetlerin yeniden sağlanmasını talep ediyor.

Addis Abiba yönetimi, THKC ile bir süredir ön şartın bulunmadığı bir barış müzakeresi yapmak istiyor. Fakat hükümet, THKC'yi "barış diyaloglarına duyarsız bir yaklaşım sergilemekle" suçluyor.

Bölgede 2020 yılında patlak veren çatışmalarda zaman zaman ateşkese varılsa da süreç nihayetinde yeniden çatışmalara evrilmişti.

Ancak tarafların bu sefer Afrika Birliği ara buluculuğunu kabul etmesi durumunda daha kapsamlı bir mutabakata varabilecekleri ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.