Ezher Nil sorununa el attı: "Mısır'a destek olun"

Sisi yönetimine desteğiyle bilinen Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib Nil sorununa el atıp dünyadan Etiyopya'ya karşı Mısır'a destek istedi.

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki Nil Krizi'ne Mısır'ın ünlü el-Ezher Üniversitesi de müdahil oldu.

Ezher'in şeyhi Ahmed et-Tayyib yaptığı açıklamada dünyaya çağrıda bulunarak Mısır ve Sudan halkının zarar görmemesi için Etiyopya'ya mani olunmasını istedi.

"Suyun Allah'ın verdiği bir hak olduğunu" belirten Ahmed et-Tayyib, Nil'in Mısır için hayati önemde olduğunu, Nil'siz Mısır'ın yaşayamayacağını vurguladı.

"Sisi yönetimi Ezher'i kullanmak istiyor"

Ezher şeyhinin seferber edilmesi, Sisi yönetiminin Ezher Üniversitesi'nin prestijini kullanarak Nil sorununda tezlerini güçlendirmeyi ve bu sorunu "İslamileştirmeyi" hedeflediği belirtiliyor.

Nüfusu 100 milyonu aşan Mısır'ın tatlı su kaynağının yüzde 95'inin Nil Nehri'ne bağlı olduğu belirtiliyor. Nil Nehri'ni besleyen Mavi Nil ve Beyaz Nil Nehirleri Sudan'ın başkenti Hartum'da birleşip tek nehir olarak Mısır'a ulaşıyor.

Mavi Nil Nehri'nin kaynağı olan Etiyopya'nın son dönemde bu nehir üzerindeki projelerinin Sudan üzerinden Mısır'a ulaşacak su miktarını azaltacak olması Mısır ve Sudan'ın tepkisini çekiyor.

Etiyopya Mavi Nil Nehri'ni kendi topraklarından çıktığı için dilediğince kullanabileceğini iddia ederken Mısır 20. yüzyıldaki anlaşmalar gereği Nil Nehri'nde asıl söz sahibinin kendileri olduğunu belirtiyor.

Ezher'den yetişen Ahmed et-Tayyib (1946-) 2010'da Ezher'de en üst makam olan Ezher şeyhliğine getirilmişti. Ahmed et-Tayyib 2013 Mısır Darbesi'ne ve Sisi yönetimine verdiği destekle halen eleştirilen bir isim.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Mısır ile Etiyopya arasındaki baraj krizi savaşa neden olabilir mi?

Haberler Haberleri