Fransa seçimlerinin galibi Macron

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron rakibi Marine Le Pen karşısında zafer kazandı.

Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu halihazırdaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kazandı.  

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyet Yürüyüşü'nün (En Marche) adayı Macron yüzde 57,6-58,2 oranında oy aldı. Macron'un rakibi sağ popülist Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen'in oy oranı ise yaklaşık yüzde 42 oldu. 

48 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçimlerin 10 Nisan'da yapılan ilk turunda Cumhurbaşkanı Macron oyların 27,85'ini alarak birinci, Le Pen ise oyların yüzde 23,15'ini alarak ikinci olmuştu.

Fransa'da cumhurbaşkanı, 6 Kasım 1962 tarihinde yapılan anayasa değişikliğinden bu yana halk tarafından doğrudan seçiliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı Fransız direnişinin sembolü olan General Charles de Gaulle, 1965 yılında bu sistemle seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Kaynak: DW Türkçe, Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri