İngiltere'den tanker tepkisi: İran verdiği güvenceleri ihlal etti

İngiltere, İran'ı Adrian Darya 1 adlı tankerin serbest bırakılması için verilen güvenceleri ihlal etmekle suçladı.

İngiltere, İran’ı Grace 1 (Adrian Darya 1) adlı tankerin serbest bırakılması için verilen güvenceleri ihlal etmekle suçlayarak, İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İran, Adrian Darya 1’in Suriye veya Avrupa yaptırımları altındaki başka hiçbir yere petrol vermeyeceği konusunda Cebelitarık hükümetine defalarca güvence verdi. İran'ın bu güvenceyi ihlal ettiği ve petrolün Suriye ve Esed'in acımasız rejimine verildiği açıktır” ifadelerine yer verilerek, İngiltere'nin konuyu bu ay Birleşmiş Milletler (BM) gündemine getireceği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab da konuya ilişkin, “Esed'in acımasız rejimine yapılan bu petrol satışı, İran hükümetinin bölgesel güvenliği bozmaya dönük eylemlerinin bir parçası” yorumunda bulundu.

Bakan, ayrıca, “İran'ın izolasyondan çıkmasını istiyoruz ancak bunun yolu verilen sözü tutmak ve uluslararası sisteme dayalı kurallara uymaktan geçiyor” dedi.

İngiliz Kraliyet Donanması, 4 Temmuz tarihinde Cebelitarık'ta İran’a ait Adrian Darya 1 isimli petrol tankerini Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle alıkoymuştu. İran, o zamanki adıyla Grace 1 tankerine el koyulmasını ‘korsanlık’ olarak nitelendirmişti.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in misilleme sözünün ardından İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait 'Stena Impero' adlı petrol tankerini alıkoyduğunu duyurmuştu.

İran’ın 2.1 milyon varil petrol taşıyan tankerin AB’nin yaptırım uyguladığı bir yere petrol temin etmeyeceğine dair güvence vermesinin ardından Adrian Darya 1, Ağustos ayında serbest bırakılmıştı.

Grace 1 ismi değiştirilerek, Adrian Darya 1 ismini alan tanker, serbest bırakılmasının ardından Akdeniz’de gizemli bir şekilde hareket etmişti.

‘Adrian Darya 1 Tartus’a gitti’ iddiaları

ABD merkezli uzay ve uydu teknolojileri firması Amerikan Maxar Technologies, Adrian Darya 1'in Tartus Limanı'na gittiğini gösteren uydu görüntülerin kamuoyu ile paylaşmıştı.

Uydu görüntülerinde, Adrian Darya 1'in Tartus Limanı'na oldukça yakın bir noktada olduğu belirlenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından dün görevden alınan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı John Bolton da birkaç gün yaptığı açıklamada, Adrian Darya 1 isimli petrol tankerinin Suriye limanında olduğuna dair bir uydu fotoğrafı paylaşmıştı.

Adrian Darya 1 hedefine vardı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, geçtiğimiz Pazar günü İran'a ait petrol tankeri Adrian Darya 1’in hedefine vardığını ve içindeki petrolün satıldığını açıklamıştı.

Musevi, İran devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, 2.1 milyon varil petrol taşıyan tankerin hedefine ulaştığını ve tankerdeki yükün denizdeyken satıldığını söylemişti.

İran tarafından el konulan İngiltere'ye ait Stena Impero isimli petrol tankeriyle ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirten Musevi, “Umarım yasal süreç yakında tamamlanır ve bu tanker serbest bırakılır” demişti.

Bunun ardından İran, Stena Impero’nun 23 kişilik mürettebatından 7 kişiyi serbest bırakmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

"İran alıkoyduğu İngiliz tankerini serbest bırakabilir"
İngiltere petrol tankerlerini İran'dan korumak için Körfez'e İHA gönderiyor
İran: ABD ve İngiltere'nin Körfez'deki varlığı güvensizliği artırıyor

Haberler Haberleri