İran Azerbaycan-Ermenistan anlaşmasını nasıl karşıladı?

İran, Azerbaycan ile Ermenistan arasında ABD'de imzalanan barış anlaşmasına şartlı destek verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada ABD ara buluculuğunda Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan barış anlaşmasını memnuniyetle karşılarken, anlaşmanın Washington'a İran sınırı yakınlarında geliştirme hakkı tanıması sebebiyle dış müdahaleye karşı uyarıda bulundu.

İki ülke arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığı sona erdiren anlaşma, Bakü'nün uzun süredir talebi olan Azerbaycan'ı Nahçıvan'a bağlayan bir transit koridorunun oluşturulmasını da içeriyor.

ABD, "Trump Uluslararası Barış ve Refah Yolu" (TRIPP) olarak adlandırılan koridorun geliştirme haklarına sahip olacak. Koridor Zengezur Koridoru olarak da biliniyordu. İran, "ülkeyi Kafkasya'dan koparacağı" ve "sınırına yabancı varlığı getireceği" endişesiyle uzun süredir koridora karşı çıkıyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "iki ülkenin barış anlaşması metnine son şeklini vermesini" memnuniyetle karşıladığını ancak "özellikle ortak sınırların yakınında herhangi bir şekilde ve biçimde yabancı müdahalesinin olumsuz sonuçlarından endişe duyduğunu" ifade etti.

Bakanlık "böyle bir hareketin bölgenin güvenliğini ve kalıcı istikrarını bozacağını" da ekledi.

Pazartesi günü İran lideri Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından Ali Ekber Velayeti, "bölgesel ya da dış güçlerin Zengezur Koridoru'nu zorlamaya yönelik her türlü girişiminin İran'ın güçlü tepkisiyle karşılaşacağı" uyarısında bulundu.

Sosyal medyada yayınlanan bir yazıda Velayeti, "Bölgede ya da bölge dışında önceki başarısız deneyimi tekrarlamak isteyen herhangi bir hükümetin İran'ın güçlü yanıtıyla karşılaşacağını hatırlatmak isterim" dedi.

Öte yandan, Ermenistan'ın Cuma günkü anlaşmadan ne kazanacağı sorusuna bir Beyaz Saray yetkilisi "muazzam bir stratejik ticari ortak, muhtemelen dünya tarihindeki en muazzam ve stratejik ortak: Amerika Birleşik Devletleri" yanıtını verdi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Burada kaybedenler Çin, Rusya ve İran'dır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri