"İzzet Duri liderliğindeki Baas Irak'ta darbe yapabilir"

Irak'taki İslam Yüksek Konseyi lideri ve eski İçişleri Bakanı Bakir Cebir Zübeydi, Saddam Hüseyin'in eski yardımcısı İzzet ed Duri tarafından desteklenen bir askeri darbe planı konusunda uyarıda bulundu.

Irak'taki İslam Yüksek Konseyi lideri ve eski İçişleri Bakanı Bakir Cebir Zübeydi, Saddam Hüseyin'in eski yardımcısı İzzet ed Duri tarafından desteklenen bir askeri darbe planı konusunda uyarıda bulundu.

Zübeydi, Facebook sayfasında yayınladığı "Irak'ta Yaklaşan Askeri Darbe" başlıklı makalesinde, "Amerika'da ve diğer Batı ülkelerine dağılmış, askeri kanadın önderliğindeki Baas Partisi'nin düzenlediği konferanslar, şu anda olup bitenlerin çekirdeğidir.'' ifadelerini kullandı.

Cebir Zübeydi, bu konferansların, ABD'nin 2003 yılında ülkeyi işgal edip Irak'tan kaçtıktan sonra siyasi sürece girişmiş bazı şahsiyetler ve Irak Kürdistanı ile Batı ülkelerinde ikamet eden Baasçılar tarafından seferber edildiğini, siyasi parti projesinin başarısızlığa uğramasının ardından askeri kanadı Baas'a devretme kararı ile sona erdiğini kaydetti.

Askeri eğitim

Zübeydi, Bağdat'ın doğusunda Diyala vilayetinin kuzeyindeki Ölüm Üçgeni olarak bilinen bölgede Baas tarafından yoğun askeri eğitimin yapıldığına dikkat çekerken ''Bunu tek bir amacı var. O da planını eski rejime bağlı subayların yaptığı ve yaparken de ed Duri önderliğindeki Nakşibendi Tarikatı Erleri Ordusu'ndan üst düzey isimler ve savaşçılardan yardım aldıkları bir askeri darbe projesini desteklemek'' yorumunda bulundu.

Saddam Hüseyin’in cumhurbaşkanı yardımcısı olan ve Saddam rejiminin en önemli isimlerinden biri olarak görülen Duri özellikle 1990’lı yıllarda rejimin ikinci önemli adamı sayılmaya başlanmıştı.

2003’te Saddam rejiminin devrilmesinden sonra halen yakalanamayan Duri, ABD öncülüğündeki güçlere karşı savaşmak üzere ‘Nakşibendi Tarikatı Erleri Ordusu’ isminde bir silahlı örgüt kurmuş, Saddam Hüseyin’in 2006’da idam edilmesi üzerine yasaklı Irak Baas Partisi’nin başına seçilmişti.

ABD, ed Duri'nin başına 10 milyon dolar ödül koymuş durumda.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Saddam'ın 'yakalanamayan yardımcısı' İzzet el Duri öldü
Saddam'ın 'yakalanamayan yardımcısı' İzzet el Duri açıklama yayınladı
Mukteda es Sadr: Seçimlerden sonra İzzet ed Duri'yi öldüreceğiz

Haberler Haberleri