Moody's'ten Merkez Bankası uyarısı: Yatırımcının güveni sarsılabilir

Moody's TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınmasını değerlendirdi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınmasını değerlendiren Moody's, bu görevden alma sonrası önümüzdeki dönemde yatırımcı güvenine yönelik şoklar yaşanması potansiyelinin ciddi olduğunu söyledi.

Çetinkaya'nın görevden alınmasını TCMB'nin para politikasını belirleme bağımsızlığında aşınmanın ve Türkiye'nin kurumsal gücünde son yıllarda yaşanan erezyonun daha da göz önüne gelmesi olarak değerlendiren Moody's, "Enflasyon oranında son dönemde yaşanan düşüşler dikkate alındığında TCMB üzerinde siyasi baskının önümüzdeki aylarda artması büyük olasılık" ifadelerini kullandı.

"Önümüze baktığımızda, yatırımcı güvenine yönelik şoklar için potansiyel ciddi ve döviz rezervler tamponları Türkiye'yi akut bir ödemeler dengesi krizinin ekonomik etkisinden korumak için çok düşük. Önümüzdeki aylarda şok oluşturması en olası iki önemli alan var" değerlendirmesini yapan Moody's, bu alanlara para politikası ve dış politika olarak işaret etti. 

Çetinkaya'nın değiştirilmesinin TCMB'nin daha derin ve daha hızlı faiz indirimleri yapmasının işareti olabileceğini belirten Moody's, bu durumun TCMB'nin piyasada bir stres yaşandığı durumlarda faiz artırımı konusunda nasıl hareket edeceği konusunda soruları gündeme getirdiğini de vurguladı. Moody's, "Bu risklerden herhangi birinin gerçekleşmesi, kurda kredi notu için negatif trendlerin gelişmesini tetikleyebilir ve getiri farkları yurt dışı borçlanmaya ve ithal mallara yoğun şekilde bağımlı ekonomik aktörler içih problemli olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Moody's, dış politikadaki risk olarak, Rusya'dan S-400 sistemleri alınması nedeniyle ABD'nin yaptırım uygulaması olasılığını işaret ederken, Türkiye'nin doğu Akdeniz'de Kıbrıs kıyılarında sondaj faaliyetleri nedeniyle AB ile yaşadığı geriliminde Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirlere dönüşebileceğine dikkat çekti. Moody's böyle bir gelişmenin 
Türkiye'nin risk profilini kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Türk hükümetinin yabancı yatırımcıların ekonomiye ve finansal sisteme güvenlerini devam ettirecek politikaları altta yatan zayıflıkları düzelterek uygulama istek ve kabiliyetinin belirsiz olmaya devam ettiğine işaret eden Moody's, "Türkiye'nin 2019-23 ekonomik kalkınma planı parlamentoya gönderildi. Bu ekonomik programın içeriği ve hükümetin kredi notu için pozitif adımlar atma istek ve kabiliyeti orta vadede Türkiyle'nin kredibilitesi için anahtar olacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Kısa vadeli dış borç 120.4 milyar dolar
Erdoğan: Fitch terbiyesizlik yapıyor
Erdoğan TCMB Başkanı'nın görevden alınma nedenini açıkladı: Faizi indir dedik indirmedi

Haberler Haberleri