Myanmar yönetimi Arakan'ı haritadan siliyor

Arakan bölgesindeki Müslüman yerleşimlerinin isimleri resmî haritalardan kaldırılmaya başladı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik baskı ve sindirme politikasını sürdüren Myanmar yönetimi, Arakan eyaletindeki Müslüman yerleşimlerinin isimlerini resmi haritalardan kaldırmaya başladı.

2017 yılında ordu güçleri ve Budist çetelerin saldırılarında Müslümanların yaşadığı yüzlerce köy ateşe verilmiş, yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslüman komşu ülke Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı.

Birleşmiş Milletler'in uydu görüntüleri ve açık kaynaklardan elde ettiği verilere göre, Bangladeş - Myanmar sınırını oluşturan Naf Nehri'ne 5 kilometre uzaklıktaki Kan Kya köyü 2017 yılında önce ordu güçlerinin saldırılarının hedefi oldu, daha sonra ise yüzlerce Rohingya'nın yaşadığı köyün ismi haritalardan silindi.

Google Earth ve Planet Labs. tarafından sağlanan uydu görüntülerinde çok sayıda askeri yapı ve resmi binaların bulunduğu görülürken 2020 yılında Myanmar makamları tarafından güncellenen haritalarda Kan Kya köyünün 'isimsiz' olarak sınıflandırıldığı tespit edildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) uydu görüntülerini inceleyerek oluşturduğu raporunda, Myanmar ordusunun 2017 yılında Müslümanları hedef alan saldırılarında yaklaşık 400 köyün tahrip edildiğini belgelemişti. Kan Kya köyü tahrip edilen ve ismi resmi kayıtlardan silinen onlarca köyden sadece biri.

Üç yıldır Bangladeş'teki mülteci kamplarında yaşamını sürdüren Kan Kya köyünün eski sakinleri ise Myanmar hükümetinin, Rohingyalarin ülkelerine geri dönmesi ihtimaline karşı her türlü seçeneği ortadan kaldırmak istediğini savunuyor.

Uluslararası toplumunun yaşanan insani krize yönelik olarak çözüm arayışları devam ederken Myanmar hükümetinin baskı politikasını tüm hızıyla sürdürdüğü gözlemleniyor.

Kaynak: Reuters, Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Myanmar'daki darbenin ardından Arakanlı Müslümanlar endişeli
Myanmar'da darbe: Ülke lideri gözaltına alındı
Arakan'da yok edilen köyler ve Bangladeş'teki mülteci kampları

Haberler Haberleri