Myanmar'da darbe: Ülke lideri gözaltına alındı

Myanmar'da darbe: Ülke lideri gözaltına alındı

Myanmar lideri Aung San Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint'in gözaltına alındığı bildirildi.

Myanmar ordusu, üst düzey siyasetçilerin 'seçim hilesine' yanıt olarak gözaltına alındığını açıklayarak ülke yönetimine el koyduğunu ve ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Sosyal medyada yayılan iddiaların ardından Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a yaptığı açıklamada ülke lideri Aung San Suu Çii, Devlet Başkanı Win Myint ve partinin diğer üst düzey isimlerinin abahın erken saatlerinde gözaltına alındığını kaydetti.

Nyunt, açıklamasında "Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Sözcü, ayrıca kendisinin de gözaltına alınasını beklediğini belirterek "Şu anda şahit olduğumuz durum karşısında, ordunun darbe yaptığını varsaymalıyız" dedi.

Ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan Myanmar ordusu, siyasetçilerin 'seçim hilesine' yanıt olarak gözaltına alındığını ve ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

ABD'den Myanmar'daki askeri darbeye tepki

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Myanmar'daki demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu aktararak, "Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak" dedi.

Avustralya: Endişe duyuyoruz

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Myanmar ordusunun bir kez daha Myanmar'ın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını anlatarak gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

BM: Güçlü bir şekilde kınıyoruz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'daki askeri darbeye ilişkin, "Ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini gözaltına almasını güçlü bir şekilde kınıyorum" açıklamasını yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu açıkladı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.