Pakistan'da İmran Han neden tutuklandı, protestolara katılan halk ne istiyor?

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın tutuklanmasının ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Pakistan'ın birçok farklı şehrinde başlayan kitlesel gösterilerde en az 1 kişi öldü, 43 kişi gözaltına alındı.

Dün Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu tarafından kalabalık bir Rangers grubu tarafından alıkonulan İmran Han'ın bu görüntüleri ülkede infiale neden olmuştu.

Han'ın gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Pakistan'ın birçok şehrinde İmran Han destekçileri sokaklara dökülmüş ve Han'ın serbest bırakılması için sloganlar atmıştı.

Protestolarda çıkan olaylarda İmran Han destekçileri ordu karargahları ve üst düzey askeri isimlerin evlerini basmıştı.

İslamabad Yüksek Mahkemesi ise Han'ın yolsuzluk davasıyla ilgili tutuklanmasının yasal olduğunu belirtti.

İmran Han'ın onlarca Rangers tarafından alıkonulduğu anlar

Belucistan eyaletinin Kuetta kentindeki protestolarda bir kişi silahla vurulup öldürülürken emniyet güçleri ölen kişi hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.

İslamabad Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, protestolarda 5 polisin yaralandığı, 43 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

İmran Han'ın partisi tarafından sosyal medya hesaplarında yapılan açıklamalarda, "Pakistan'ı kapatın. Sıra sizde Pakistan halkı. Han daima sizin yanınızda durdu, şimdi onun yanında durma zamanı" ifadelerine yer verildi.

Karaçi, Ravalpindi, Lahor, Peşaver ve diğer birçok şehirde yolları kapatan göstericiler, çeşitli kentlerde kamu mallarına zarar verdi, polis araçlarını yaktı.

"Protestolara devam edeceğiz"

PTI taraftarlarından İrfan Hattak, yaptığı açıklamada, Ravalpindi'ye sadece tek bir amaç için geldiğini dile getirerek, "İmran Han bizim kırmızı çizgimiz. Genelkurmay Başkanlığı'ndan Han’ı serbest bırakmalarını istiyorum. O serbest kalana kadar protestoya devam edeceğiz" dedi.

İnternet erişimi ve telefon hatları kapatıldı

İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda ülke genelinde mobil geniş bant askıya alınırken, sosyal medyaya erişim kısıtlandı. Bazı bölgelerde internet erişimi tamamen durduruldu.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, Han’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24.7 milyon dolar değerinde bir arazi satın aldığını söyledi.

İmran Han neden tutuklandı?

Han hakkındaki tutuklama kararı, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilmişti.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, Han’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24.7 milyon dolar değerinde bir arazi satın aldığını söyledi

Söz konusu gelişme, Han'ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastın arkasında olmakla suçlamasının ardından gelmişti.

Pakistan ordusu, dün, eski Başbakan İmran Han'ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğuna yönelik iddialarını "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirmişti.

Han, 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğuna dair iddialarını sürdürmüştü.

Kaynak: Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Çin Pakistan'a iki savaş gemisi daha teslim etti

Haberler Haberleri