Pentagon Çin'in askeri gücünü araştırdı: En gelişmiş silah sistemlerini tamamlıyorlar

Pentagon'a bağlı ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA) yayınladığı "Çin'in Askeri Gücü" raporunda, Çin'in en gelişmiş silah sistemlerini tamamlamaya yaklaştığı ve askeri gücünü artırdığı belirtildi.

Pentagon’a bağlı ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA), ‘Çin’in Askeri Gücü’ başlıklı raporunda, Çin’in bazı rakiplerini geride bırakarak, dünyanın en gelişmiş silah sistemlerinden bazılarının üretimini tamamlamaya yaklaştığı bilgisi yer aldı.

Pekin’in son yıllarda çok önemli askeri adımlar attığı kaydedilen raporda, Çin’in ‘teknolojiye her türlü yoldan erişilmesi’ politikası neticesinde askeri gemi yapımı, orta menzilli füzeler ve süpersonik silahlar gibi birçok alanda ön plana çıktığı kaydedildi.

Rapora göre Çin’in askeri gücünü artırmasının sebebi zengin Çin pazarına girmek isteyen yabancı ortakların teknik sırlarını ifşa etmeye zorlayan Çin yasalarından kaynaklanıyor.

Söz konusu raporda, Çin Halk Ordusu’nun (PLA) askeri gücünün yanı sıra hava, deniz ve uzayda olduğu kadar siber alanda da sahip olduğu ‘gelişmiş yeteneklerinin’ Pekin’in bölgeye istediklerini dayatmasını sağlayacağı ifade edildi.

Raporla ilgili Pentagon muhabirlerine brifing veren üst düzey savunma yetkilisi, raporda, Çin'in topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan ile bir anlaşmazlık yaşanması olasılığına odaklanıldığını söyleyerek, “Çinli liderler, bu askeri yeteneklere sahip olmanın Tayvan tarafından gelebilecek bağımsızlık yanlısı hareketleri engelleyeceğini umuyor” dedi.

Pekin, Tayvan’ın resmen bağımsızlığını ilan etmesi halinde askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini dile getirmişti.

Yetkili, ayrıca Çin’in 40 yıldır savaşmadığını bu nedenle PLA’nın büyük askeri ve ortak komuta yapısının gerçek dünyadaki çatışmalarda deneyimsiz olduğuna dikkat çekti.

Çin'in bölgesel ve küresel hedefleri vurabilecek yeni orta menzilli Stealth (hayalet) bombardıman uçakları geliştirdiğini ve bunun 2025 yılında piyasaya çıkacağını dile getiren yetkili, Çin’in yer altı komplekslerinde uyduların meraklı gözlerinden uzakta çalışmalar yaparak askeri gelişimini gizli tuttuğunu da söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Türkiye askeri güç sıralamasında 9'uncu sırada
'Çin dünyanın en güçlü deniz silahını denedi'
Trump: Çin ile ticaret müzakereleri çok iyi gidiyor

Haberler Haberleri