Savaş bitti: Dağlık Karabağ'da anlaşma imzalandı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları ile Karabağ'da süren savaşın sonlandırılması için 'çok acı verici' bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları ile Karabağ'da süren savaşın sonlandırılması için 'çok acı verici' bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Euronews'in haberine göre, sosyal medya hesabından açıklama yapan Paşinyan, savaşın 01:00 itibari ile sona ereceğini aktardı. Paşinyan, "Anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı.” ifadelerini kıllandı. Ermeni Başbakan, kararı askeri durumun derin analizi sonrası aldığını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Azeri ve Ermeni taraflarının Rus barış gücü askerlerinin Dağlık Karabağ'da görev alması konusunda uzlaştığını duyurdu. Putin, Azeri ve Ermeni askeri güçlerinin şimdiki pozisyonlarında kalacağını ifade etti.

Anlaşmaya göre ayrıca Ermenistan Dağlık Karabağ'ı çevreleyen topraklardaki işgaline son verecek.

Anlaşmanın bir zafer olmadığını kaydeden Paşinyan, anlamayı imzalamak dışında seçeneği bulanmadığını ve önümüzdeki günlerde bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştireceğini duyurdu.

Azerbaycan son günlerde Karabağ'da hızlı ilerleme kaydederken son olarak Şuşa kentinin kontrolü ele almıştı.

Aliyev: Gözünüz aydın

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu. 

Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini belirten Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söyledi.

Aliyev, anlaşma kapsamında Ağdam rayonunun 20 Kasım, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçin'in ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak. Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz" dedi.

Anlaşmaya göre Ermenistan, işgal altında tuttuğu bölgelerden kademeli olarak geri çekilecek.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru'nda Temas Hattında 1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araçtan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kurulacak. Bu kuvvet 5 yıl bölgede kalacak.

Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Karabağ anlaşması sonrası Ermenistan'da kriz: Halk Paşinyan'ın istifasını istiyor

Haberler Haberleri