Karabağ anlaşması sonrası Ermenistan'da kriz: Halk Paşinyan'ın istifasını istiyor

Karabağ anlaşması sonrası Ermenistan'da kriz: Halk Paşinyan'ın istifasını istiyor

Ermenistan'da Dağlık Karabağ anlaşması sonrası Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifa tartışmaları arttı.

Ermenistan'da muhalif partiler, Dağlık Karabağ anlaşması sonrası Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifa tartışmalarını görüşmek üzere parlamentoda özel bir oturum planladı. Ancak Paşinyan'ın partisinin çoğunluğundaki mecliste yeterli sayıya ulaşılamadığı için toplantı yapılmadı.

Muhalefet liderleri parlamento dışındaki protestocuların ayrılması çağrısı yaparken; gelecek planlarını perşembe günü paylaşacaklarını duyurdu.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da toprak kazanımını güvence altına alan ateşkes nedeniyle binlerce protestocu Başbakan Paşinyan'ın istifası talep ediyor.

Daha fazla toprak kaybını önlemek için anlaşmayı imzalamaktan başka seçeneği olmadığını söyleyen Paşinyan ise istifa çağrılarını reddediyor.

2018 'Kadife Devrim' olarak adlandırılan ve Başbakan Serj Sarkisyan'ı istifaya zorlayan sokak gösterilerine liderlik yapan 45 yaşındaki Paşinyan, aynı yıl değişim vaadiyle iktidara gelmişti.

Paşinyan: Anlaşma daha fazla toprak kaybını engelledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki çatışmaları durdurma anlaşmasının bölgenin başkenti ve diğer yerlerin ele geçirilmesini engellediğini söyledi.

Paşinyan, "Düşmanlıklar devam ederse, Stepanakert, Martuni, Askeran'ın elden çıkması olasılığı çok yüksekti. Binlerce askerimiz de abluka altında olacaktı" dedi.

Stepanakert, Ermenistan tarafından "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" ve "Artsakh Cumhuriyeti" olarak adlandırılan bölgenin başkenti olarak kabul ediliyor.

Azerbaycan ile yapılan ateşkes anlaşmasının ülkesi adına trajik bir olay olduğunu belirten Paşinyan kararı, ordudan gelen baskı sonucu kabul ettiğini kaydetti.

Sosyal medya hesabından yazılı açıklama daha yapan Paşinyan, "Anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı” ifadelerini yineleyerek, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (NKR) ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar ancak Erivan'ın Karabağ çevresindeki beş bölgeden vazgeçmeyi kabul etmesi halinde önlenebilecekti." dedi.

"Muhalif lider gözaltına alındı"

Ermensitan'da 17 siyasi parti, protestoculara destek vererek Paşinyan'ın istifa etmesini talep etti.

Parlamentodaki en büyük muhalif parti 'Müreffeh Ermenistan'tan bir milletvekili, liderleri Gagik Tsarukyan'ın da aralarında olduğu çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Hükümete muhalif "Daşnaktsutyun" Yüksek Konsey Temsilcisi İşhan Sagatelyan, gösterilerde yaptığı konuşmada, Ulusal Kurtuluş Komitesini oluşturduklarını kaydetti.

Binlerce Ermeni, Başbakan Paşinyan'ın istifasını talep ederek başkent Erivan'da parlamentoya yürüdü. Gösteride "Nikol bir hain", "Nikol, defol" şeklinde sloganlar atıldı.

Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan ateşkes anlaşması, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan ancak etnik Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ ve çevresindeki askeri harekatı durdurdu. Anlaşmaya göre, bölgeye 2 bin Rus barış gücü askeri konuşlandırılacak.

Dağlık Karabağ, 1994'te sona eren savaştan bu yana Ermenistan tarafından desteklenen etnik Ermeni güçlerinin kontrolü altında bulunuyordu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.