Sudan'ın askeri lideri Abdulfettah Burhan'ın Tel Aviv'deki yetkililerle görüşmek üzere bir elçi gönderdiği yönündeki haberlerin ardından Sudan hükümeti Perşembe günü İsrail'e herhangi bir elçi gönderildiği yönündeki iddiaları yalanladı.
Sudan'ın yalanlaması, Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Halid el Eysar adına yapılan resmi bir açıklamayla duyuruldu ve “bazı medya kuruluşlarının bu konuda yaydığı haberlerin tamamen yanlış olduğunu” vurguladı.
Sudan haber ajansı SUNA'ya göre açıklamada, hükümetin “medyayı doğru, tarafsız ve profesyonel olmaya ve güvenilir olmayan bilgileri yayınlamaktan kaçınmaya çağırdığı” kaydedildi.
İsrail gazeteleri, Burhan'ın Korgeneral Sadık İsmail'i geçen hafta gizli bir görevle İsrail'e gönderdiğine dair, aralarında El Rakoba tarafından yayınlanan bir haberin de bulunduğu Sudan haberlerini aktarmıştı.
El Rakoba, elçinin İsrailli yetkililerle bir araya gelerek “Sudan lideri Burhan'ın İsrail ile normalleşme sürecini tamamlamak istediği mesajını ilettiğini" aktarmıştı.
Şubat 2020'de İsrailli kaynaklar Netanyahu'nun Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin daveti üzerine Uganda'da Abdulfettah Burhan ile görüştüğünü belirtirken, Sudan Dışişleri Bakanı o dönemde iki lider arasında herhangi bir görüşmeden haberdar olmadığını söyledi.
İsrail Başbakanlık Ofisi o dönemde yayınladığı kısa bir mesajda Netanyahu ve Burhan'ın iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açacak ortak işbirliği yollarını ele aldıklarını belirtmişti.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera