Trump'ın İran anlaşmasının detayları neler?

Axios'un haberine göre ABD ve İran, ateşkesi 60 gün uzatacak ve Hürmüz Boğazı'nı yeniden açacak bir ön anlaşmanın imzalanmasına oldukça yakın.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Washington ile Tahran'ın mevcut ateşkesi 60 gün uzatacak ve Hürmüz Boğazı'nı gemilerden geçiş ücreti alınmaksızın yeniden ulaşıma açacak ön anlaşmayı imzalamaya yakın olduğunu söylediği bildirildi.

Axios'un haberine göre üzerinde çalışılan anlaşma kapsamında ABD, İran'a yönelik bazı yaptırımları hafifletecek. Daha kapsamlı yaptırım muafiyetlerinin ise Tahran'ın anlaşma şartlarına uyumuna bağlı olarak kademeli şekilde uygulanması öngörülüyor.

Taslak anlaşmaya göre İran, nükleer silah geliştirmeme taahhüdünü yeniden teyit edecek ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarına ilişkin uluslararası endişelerin giderilmesi yönünde adımlar atacak.

Ancak İran'ın nükleer programına ilişkin en hassas konuların bu ön anlaşma kapsamında çözüme kavuşturulması planlanmıyor. Bu başlıkların daha sonra müzakere edilecek kapsamlı ve ayrıntılı bir anlaşmaya bırakılacağı belirtildi.

Haberde, değerlendirilen seçenekler arasında İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının seviyesinin Birleşmiş Milletler denetiminde düşürülmesinin de bulunduğu ifade edildi.

Anlaşmanın ayrıca İran'ın petrol ihracatını artırmasına ve yurt dışında dondurulmuş bulunan mali varlıklarının bir kısmına erişim sağlamasına imkan tanıyabileceği kaydedildi. Ancak sağlanacak mali rahatlamanın kapsamı ve zamanlamasına ilişkin ayrıntıların henüz netleşmediği aktarıldı.

Axios'un haberine göre müzakere heyetleri anlaşma metni üzerinde uzlaşmaya vardı. Bununla birlikte anlaşmanın yürürlüğe girmesi için İran'ın üst düzey siyasi liderliğinin onayı ve taraflar arasında resmi imza sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Trump: İran ile anlaşma günler içerisinde imzalanacak
Hizbullah'tan Lübnan yönetimine "İran" çağrısı
Rakamlarla ABD ve İsrail’in İran’a karşı savaşında 100 gün

Haberler Haberleri