Türkiye, sosyal medyada dolaşıma giren ve "Ankara’nın Somalia’deki askeri varlığını belirli siyasi aktörleri etkilemek amacıyla kullandığı" yönündeki iddiaları reddetti.
İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından sosyal medya ağları üzerinden yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların “tamamen asılsız” olduğu belirtildi.
Açıklamada, Türkiye’nin uzun yıllardır Somali Federal Hükümeti ile uluslararası hukuka tam uyum içinde meşru iş birliği yürüttüğü ifade edildi.
Bu iş birliğinin Somali’nin güvenliğini, istikrarını ve kurumsal kapasitesini güçlendirmeyi amaçladığı kaydedildi.
Merkez, Türkiye’nin Somali’deki askeri varlığı ve eğitim faaliyetlerinin Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden yapılandırılması, güvenlik kurumlarının modernizasyonu ve terörle mücadele kapasitesinin geliştirilmesine yönelik olduğunu bildirdi.
Açıklamada ayrıca Türk askeri personelinin Somali’deki seçim süreçleri ya da iç siyasi dinamiklerle “kesinlikle hiçbir bağlantısının bulunmadığı” vurgulandı.
Türkiye, Somali’de demokratik sürecin barışçıl şekilde devamını desteklediğini belirterek ülkenin egemenliğine ve Somali halkının iradesine tam saygı duyduğunu yineledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar