WSJ: İsrail ve BAE'deki yatırımcılar ticaret anlaşmaları için harekete geçti

İsrail ve BAE'deki yatırımcılar, iki ülke arasındaki diplomatik atılım nedeniyle dönüşüm geçiren bir iş ortamında ticari anlaşmalar yapmak için harekete geçti.

İki ülke arasındaki son anlaşma, doğrudan uçuşların, iletişim bağlantıları kurmanın, bazı durumlarda ortak girişimlerin ve uzun süredir yer altında keşfedilmeyi bekleyen ticareti yeniden canlandırmanın yolunu açıyor.

İkili ilişkiler

The Wall Street Journal'in yayınladığı raporda Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en büyük holdinglerinden biri olan El-Habtoor Group'un sahibi olan Emirlik milyarderi Halif el-Habtoor'un iki ülke arasında doğrudan ticari uçuşları başlatmak için yerli bir İsrail havayolu şirketi olan 'İsrail Havayolları' ile görüşmeler başlattığı bildirildi.

İsrail merkezli Entree Capital'in yönetici ortağı Avi Eyal, İsrailliler ve BAE'lilerden düzinelerce mektup ve telefon aldığını, ilişkileri resmileştirmek için BAE'li ortaklarıyla bir tür ticaret odası veya profesyonel kuruluşlar kurmak için çalıştıklarını açıkladı.

Dış taraflar

İsrail ile BAE arasındaki ticaret büyük ölçüde üçüncü ülkeler aracılığıyla yapıldığından, bu ticaretin hacmine ilişkin resmi rakamlar bulunmamakla birlikte Tony Blair Küresel Değişim Enstitüsü, İsrail'in Körfez ülkeleriyle olan toplam ticaretinin yıllık bazda yaklaşık bir milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Hem BAE hem de İsrail'deki yatırımcılar, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın Mısır ve Ürdün'le yapılan ''soğuk barış''tan daha fazla fırsatla sonuçlanacağını umuyor. Dünya Bankası'na göre 2018'de Mısır'ın İsrail'e ihracatı, yaklaşık yarım milyar dolar olmuş Ürdün ile ticaret hacmi ise tüm alanlarda 80 milyon doların altında kalmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile BAE arasında doğrudan uçuşlar, İsrail'i hala tanımayan bir komşusu üzerinden uçmak için izin gerektireceğinden (Suudi Arabistan, İsrail'i hala resmi olarak tanımadı) bu izni almaya çalışacağını söyledi.

Aleni Normalleşme

İsrail-Filistin müzakerelerinden sorumlu eski ABD özel elçi yardımcısı Hadi Amr, "Gerçekten de BAE-İsrail ilişkisi vardı, öyleyse neden yokmuş gibi davranalım, bunu kabul edelim ve bunun üzerinde çalışalım" açıklamasında bulundu.

Raporda, ''İsrail ve BAE arasındaki anlaşmanın diğer Arap ülkelerini BAE örneğini takip etmeye zorlayabileceğini, bununla birlikte çoğu Arap ülkesinin Filistinlilerle kalıcı bir barış anlaşmasına varılıncaya kadar İsrail ile yakınlaşmaya direndiği'' ifade edildi.

İsrail, Amerika ve diğer ülkelerdeki girişimlere yatırım yapan Jerozali Venture Partners şirketinin kurucusu İsrailli Eril Margalit, son yıllarda portföy şirketlerinden yaklaşık 10 tanesinin BAE şirketlerine ürün sattığını veya onlarla yatırımlara katıldığını ve anlaşmaların hızının arttığını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

BAE 'İsrail'i boykot' yasasını resmen sonlandırdı
İsrail ile BAE arası ilk ticari uçuş
'Mossad F-35'lerin BAE'ye satışı için İsrailli yetkililere baskı yapıyor'

Haberler Haberleri