'Mossad F-35'lerin BAE'ye satışı için İsrailli yetkililere baskı yapıyor'

'Mossad F-35'lerin BAE'ye satışı için İsrailli yetkililere baskı yapıyor'

Mossad'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bilgisi dahilinde son iki yıldır İsrailli bazı yetkililere BAE'ye gelişmiş silahlar satma konusunda baskı yaptığı ortaya çıktı.

Gazete, ordu yönetimi de dahil olmak üzere Savunma Bakanlığı'nın Mossad'ın bu ısrarını bastırdığını ve BAE'ye silah satışıyla ilgili iznin engellediğini bildirdi.

Gazetenin editörlerinden Alex Fishman'a göre, Savunma ve Güvenlik Bakanlığı önde gelenleri, Netanyahu'nun F-35 savaş uçağının BAE'ye satışına ilişkin gösterdiği esnekliğe şaşırmadı.

Fishman bakanlıktaki önde gelen isimlerin, Mossad Başkanı Yossi Cohen'in Washington'dan 'BAE'ye F-35 satışına izin vermesi' talebini engellemek için iki yıl boyunca çalıştıklarını aktardı.

Yedioth Aharonot gazetesi, BAE'nin resmi olarak silah satılmayan "özel" bir ülke olarak tanımlandığını, buna rağmen pratikte sekiz yıldır üst seviye İsrail askeri teçhizatına sahip olduklarına dikkat çekti.

Uzmanlar ve diplomatlar, İsrail ile BAE arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ABD'nin Körfez devletlerine daha fazla silah satmasının önünü açabileceğini söylüyor.

Geçen hafta İsrail ve BAE, ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda, diplomatik ilişkileri normalleştireceklerini ve yeni kapsamlı ilişkiler kuracaklarını açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.