İsrail, 'ABD’nin BAE’ye F-35 satma' ısrarına yenik düştü

İsrail, 'ABD’nin BAE’ye F-35 satma' ısrarına yenik düştü

ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne F-35 satma ısrarına daha fazla direnemeyen İsrail ordusu sonunda satışa göz yumdu.

İsrail ordusunun itirazına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) F-35 satma ısrarına daha fazla direnemedi. Bu nedenle artık geriye kalan tek şey, İsrail’in ABD ile ilişkilerini daha fazla geliştirmeye çalışarak ileri teknoloji silahlarından daha fazlasını alma konusunda Beyaz Saray’ın desteğini kazanmak olacak.

Netanyahu’nun İsrail ile BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasını imzalamak üzere Pazartesi sabahı Washington’a gittiği düşünülüyor. Tel Aviv’e yakın kaynaklar bu geziyle ilgili Netanyahu’nun yaptığı ilk planı değiştirdiğini belirtti. Buna göre Netanyahu’nun Washington ziyareti yalnızca imza törenini kapsayan bir günlük ziyaret olacak ve tören sonrasında Başbakan heyetle ülkesine geri dönecekti. Değişen programında ise Washington’da dört gün kalması ve bazı Yahudi cemaat liderleriyle toplantı yapması bekleniyor.

'Yahudilerin desteği Trump'a kaydırılmaya çalışılıyor'

Söz konusu kaynaklar, Netanyahu’nun Washington gezisinin uzatılmasında başlıca faktörün, oylarını daha çok Demokratlara veren Yahudileri, 'tarih boyunca İsrail’e en fazla destek vermiş' olan Donald Trump’a destek vermeye yöneltmek olduğu belirtildi. Bilindiği gibi Yahudiler oylarının yüzde 70'inden fazlasını Demokrat Parti ve onun adaylarına veriyor. Bu gerçekliğin değişmesini isteyen Trump daha önce Demokratların Yahudi destekçilerini "nankörlük" ile suçlamıştı.

Kaynakların bildirdiğine göre, Netanyahu, BAE’ye yapılan silah anlaşması karşılığında İsrail’e verilecek destek konusunda Pentagon temsilcileri de dahil olmak üzere bir dizi Amerikalı yetkili ile görüşecek. Bu görüşmelerden birinin de Başkan Trump ile gerçekleşmesi bekleniyor.

İsrail bölgede askeri üstünlğünü korumak istiyor

Öte yandan, başbakana yakınlığıyla bilinen sağcı Israel Hayom gazetesine göre Netanyahu, ordu liderlerinin silah satışının yalnızca BAE’ye olmasına değil aynı zamanda bu satışın bir geleneğe dönüşerek gelişmiş silahların diğer ülkelere de satılmasından endişeli olduklarını Washington’a bildirecek.

İsrail, bölgedeki silahlanma yarışı ve bu satışların İsrail'in bölge orduları üzerindeki askeri üstünlüğünü büyük ölçüde etkileyeceğinden endişe ediyor. Oysa ABD, İsrail’in askeri gücünü zayıflatacak herhangi bir adıma izin vermeyeceği vaadinde bulunmuştu.

İsrailli kaynaklar, son haftalarda Tel Aviv'deki komutanların "İsrail'in bölge orduları üzerindeki niteliksel askeri avantajını korumak" adını verdiği alanda bir dizi çalıştay düzenlediğini bildirdi. Bu çalışmaların bir kısmı ABD'li yetkililerin huzurunda gerçekleşti. Bu toplantılarda yetkililer, İsrail'in ilgilendiği silahlar, radarlardan kaçabilen savaş helikopterleri ve akıllı füzeler dahil olmak üzere bazı kritik konular üzerinde konuştular. Ancak ordu henüz istek listesini tamamlamadı.

İsrail ve Bahreyn Dışişleri Bakanları 'ikili ilişkilerin güçlendirilmesini' görüştü

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, Bahreynli mevkidaşı Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdullatif ez-Zeyyani ile görüştü. İki bakanın yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, ortak çıkarların bölgede istikrar ve barışa hizmet edecek şekilde ilerlemesi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra Tel Aviv ve Manama'da bir an önce büyükelçilikler açılması ayrıca iki ülke arasında direkt uçuşların başlatılması kararı da alındı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum