3 yaşındaki Filistinli Muhammed'i öldüren İsrail askerlerine ceza yok

3 yaşındaki Filistinli Muhammed'i öldüren İsrail askerlerine ceza yok

İsrail ordusu, olay yerinde bir İsrailli yetkilinin şüpheli bir araç tespit ettiğini havaya ateş açmasının ardından başka bir İsrail askerinin açtığı ateş sonucu 3 yaşındaki Filistinli çocuğun öldüğünü açıkladı.

İsrail, 3 yaşındaki Filistinli çocuğu "yanlışlıkla" öldürdüğünü açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde İsrail askerlerinin Batı Şeria'da açtığı ateşte Filistinli çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmasını sonuçlandırdı.

İsrail'in olaya dair iddiaları

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Neve Tzuf adlı Yahudi yerleşim yerine ve Filistin köyü Nebi Salih'e yakın İsrail askeri noktasına ateş açan Filistinli gruplara karşılık vermek istedi.

Ancak güvenlik kameralarının kayıtlarını inceleyen askerlerin, silahlı iki kişiyi tespit ettiği ve saldırıya uğradığı belirtilen askeri noktadaki birlikleri uyardığı ifade edilen soruşturmada, askeri noktadaki birliklerin silah seslerini duyduğu ancak ateş açılan yeri tanımlayamadığı belirtildi.

İsrailli bir yetkili ise ivedilikle bölgeye ulaşırken olay yerinden uzaklaşan silahlı Filistinlileri aramaya başladı.

Soruşturmaya göre, "şüpheli bir araç" tespit eden İsrailli yetkili silah açma kurallarına aykırı bir şekilde havaya ateş açtı.

Bunun ardından Nebi Salih köyüne yakın askeri noktadaki askerlerden biri bölgede bir araca binen iki kişiyi gördü ve bu kişileri ateş açan şahıslar zannetti.

İsrail askerinin komutanından ateş açma izni istemesinden ve onayın verilmesinin ardından söz konusu araca ateş açıldığı, bunun sonucunda da başından vurulan 3 yaşındaki Muhammed'in ve babasının ağır yaralandığı öğrenildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Olayların akışı ve (İsrailli) yetkilinin köyü araması sırasında açtığı ateş, askerin teröristlerin kaçarken açtığı ateş olduğuna inanmasına yol açtı." denildi.

Filistinli baba ve oğlu kısa bir süre sonra İsrail askeri noktasına ulaştı ve orada tedavi gördü. Askeri helikopterle İsrail hastanesine kaldırılan çocuk birkaç gün sonra yaralarının tesiriyle yaşamını yitirdi. Filistinli baba ise Ramallah'taki hastaneye sevk edildi.

İsrail ordusunun açıklamasında, "soruşturma, olayda komutanlarının komuta ve kontrol durumlarının yanı sıra sahada kuvvetler arasındaki raporlar ve diyaloglarda yanlış karar vermeye yol açan ihtilafları ortaya çıkardı." ifadeleri kullanıldı.

Ordu protokolüne aykırı bir şekilde havaya silah açan İsrailli yetkilinin resmi olarak kınanmayla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Filistinli çocuğun babasının ve köylülerin açıklamaları

Heysem Tamimi, Filistin medyasına yaptığı açıklamada, "Köyde İsrail güçlerinin olduğunu bilmiyorduk." dedi. Başından vurularak öldürülen Filistinli Muhammed'in annesi Merve Tamimi, İsrail askerlerinin eşini ve çocuğunu yakın bir mesafeden vurduğuna inandığını ve geçmişte de İsrail askerlerinin yakın mesafeden evlerinin yakınında ateş açıp hasar meydana getirdiğini belirtti.

Nebi Salih köyünden sakinler ise, Haaretz'e yaptıkları açıklamada, askerler ateş açmadan önce bölgede herhangi bir silah sesi duymadıklarını belirtti.

Filistinli çocuğu öldüren İsrail askerine ceza yok

İsrail hükümeti Filistinli sivilleri katleden İsrailli askerler cezai yaptırım uygulamamakta ısrarcı.

Haaretz'in haberine göre, İsrail ordusu, haziran ayının başlarında işgal altındaki Nebi Salih köyünün girişinde 3 yaşındaki bir Filistinli çocuğu öldüren İsrail askerinin disiplin suçuyla karşı karşıya kalmayacağını açıkladı.

İsrail'in yılın başından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısının 160'ı aştığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.