İsrail, Rusya ile İran arasında derinleşen askeri işbirliğinden endişeli

İsrail, Rusya ile İran arasında derinleşen askeri işbirliğinden endişeli

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'la gelişen askeri ortaklığı sebebiyle Rusya'ya bu konuda itirazlar yapıldığını açıkladığı bildirildi.

İsrail'i,n Rusya'nın İran'la derinleşen askeri iş birliğinden büyük endişe duyduğu belirtiliyor.

Axios'un haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü basına kapalı bir toplantıda, Rusya'nın İran'la artan askeri iş birliğine dair endişeleri Moskova'ya ilettiği konusunda İsrailli milletvekillerini bilgilendirdi.

İsrail, Moskova yönetimine Rusya'nın İran'la Ukrayna savaşı özelinde büyüyen askeri iş birliğinin yanı sıra Tahran'a gelişmiş silah sistemleri sağlama ihtimali konusunda büyük endişe duyduğu bilgisini iletti.

Habere göre Netanyahu, salı günü basına kapalı bir şekilde gerçekleşen İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi toplantısında kabineye, Rusların da İsrail'in Ukrayna'ya desteği konusunda endişelerini dile getirdiklerini belirtti.

Netanyahu ayrıca İsrailli milletvekillerine, Rusların İran'ın askeri yardımlarına maddi olarak nasıl ödeme yaptıklarına dair bilgi sahibi olmadığını söyledi.

"Netanyahu eski hükümetin savaş politikasını övdü"

Eski hükümetin Rusya-Ukrayna savaşı politikasına övgülerde bulunan Netanyahu, Ukrayna'ya silah sağlamaktan kaçınacaklarını fakat Kiev'e insani ve siyasi destek vereceklerini ifade etti.

İsrail'de önceki hükümet Rusya'nın Ukrayna işgalinde "ihtiyatlı bir yaklaşım" sergilemişti. Eski hükümet ayrıca, Rusya ile gerilimi artıracak ve İsrail'in Suriye'deki güvenlik çıkarlarına zarar veren adımlar atmaktan kaçınmıştı.

Eski hükümetin yanı sıra mevcut İsrail hükümeti de Ukrayna'ya silah göndermekten imtina ediyor.

ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Ukrayna'ya silah yardımı yapmasını istiyor. Ancak İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemlerinin Kiev'e verilmesi halinde sistemin hassas teknolojisinin Rusya'nın eline düşebileceği daha sonra da İran'a verilebileceği endişesiyle yardım tekliflerini geri çevirdiği biliniyor.

İsrail'in stratejik işlerden sorumlu bakanı ve Netanyahu'nun en yakın danışmanı Ron Demer, pazartesi günü Tel Aviv'de düzenlenen Amerikan Yahudi Komitesi konferansında, Rusya ve İran arasındaki askeri ortaklığın İsrail için tehlike arz edebileceğine dikkati çekmişti.

Öte yandan İsrail'in Rusya ile ilişkilerinin Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana oldukça hassas seyrettiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.