ABD güçleri Irak'ta yeni saldırılarla karşı karşıya

ABD güçleri Irak'ta yeni saldırılarla karşı karşıya

Pentagon'a göre bu saldırılarda şimdiye kadar 56 Amerikan personeli yaralandı, ancak hepsi görevlerine geri döndü.

Ordu ve güvenlik kaynaklarına göre Irak'taki ABD birlikleri insansız hava araçları (İHA) ve patlayıcıların kullanıldığı yeni saldırıların hedefi oldu.

Perşembe günü üç saldırının gerçekleştiğini belirten kaynaklar, Filistin-İsrail savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana Ortadoğu'da bulunan ABD ve müttefik birliklerinin uğradığı 40'tan fazla saldırıya yenilerinin eklendiğini söyledi.

Üslere yapılan iki insansız hava aracı saldırısının yanı sıra, ABD öncülüğündeki bir koalisyon konvoyu Musul Barajı yakınlarında el yapımı patlayıcı (EYP) ile hedef alındı.

Güvenlik kaynakları, devriyeye Irak terörle mücadele güçlerinin refakat ettiğini ve devriyedeki bir aracın hasar gördüğünü söyledi. Yetkili, üç ABD askerinin hafif yaralandığını ancak görevlerine döndüklerini sözlerine ekledi.

İHA saldırıları Bağdat'ın batısındaki Ayn el Esed ve Erbil'deki El Harir hava üslerindeki Amerikan ve koalisyon güçlerini hedef aldı. Kaynaklar her iki insansız hava aracının da hedeflerine ulaşamadan imha edildiğini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Terörle Mücadele Servisi'nden yapılan açıklamada, El Harir'deki saldırının yakıt depolarından birinde yangına neden olduğu, ancak ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 20 Ekim'de hava üssünü boşalttığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana ABD ve koalisyon birlikleri Irak ve Suriye'de en az 40 kez saldırıya uğradı. Pentagon'a göre bu saldırılarda şimdiye kadar 56 Amerikan personeli yaralandı, ancak hepsi görevlerine geri döndü.

ABD İran'ı, desteklediği vekil grupların Irak ve Suriye'deki güçlerine yönelik roket ve insansız hava aracı saldırılarını "aktif olarak kolaylaştırmakla" suçluyor.

Tahran ise bu iddiaları reddediyor ve saldırıları düzenleyen grupların bunu kendi iradeleriyle yaptıklarını söylüyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tahran'ın "ne bölgedeki direniş gruplarına emir verdiğini ne de onların kendi ülkelerinde kendi çıkarları doğrultusunda karar almalarını engellediğini" söyledi.

Emir Abdullahiyan Cuma günü yaptığı açıklamada ise Gazze'deki savaşın kapsamının genişlemesinin "kaçınılmaz" olduğunu ifade etti.

Irak'ta ABD askeri varlıklarını hedef alan gruplar, ABD, Gazze saldırılarında İsrail'i desteklediği sürece kendi saldırılarının da devam edeceğini belirtiyor.

ABD, 26 Ekim'de Suriye'de gerçekleştirdiği saldırı da dahil olmak üzere, bölgedeki İran destekli güçlere karşı zaman zaman misillemede bulundu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada Washington'un "çatışma peşinde olmadığını ve daha fazla düşmanlığa girme niyeti ya da arzusu olmadığını" ileri sürdü.

Ancak "ABD güçlerine yönelik İran destekli bu saldırıların kabul edilemez olduğunu ve durması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum