ABD Irak'ta İran destekli hedefleri vurdu

ABD Irak'ta İran destekli hedefleri vurdu

ABD bu haftaya kadar Irak'taki kırılgan siyasi ortam nedeniyle misilleme konusunda isteksiz davranıyordu.

ABD'li yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, son dönemde bölgedeki birliklere karşı düzenlenen onlarca saldırıya bir yanıt olarak ABD'nin Irak'ta İran destekli silahlı gruplara karşı bir dizi saldırı düzenlediğini belirttiler.

ABD bu haftaya kadar Irak'taki kırılgan siyasi ortam nedeniyle misilleme konusunda isteksiz davranıyordu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin bir yıl önce iktidarı kazanmak için desteğine ihtiyaç duyduğu ve şu anda iktidar koalisyonunda güçlü bir blok oluşturan İran destekli milisler üzerinde sınırlı bir kontrolü var.

ABD ordusundan yapılan açıklamada Salı akşamı gerçekleştirilen saldırının Irak'taki iki tesisi hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada "Saldırılar, İran ve İran destekli gruplar tarafından ABD ve Koalisyon güçlerine karşı düzenlenen saldırılara doğrudan bir yanıt niteliğindedir" denildi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir ABD yetkilisi savaş uçaklarının Bağdat'ın güneyindeki Al Anbar ve Curf al Sakr yakınlarında Ketaib Hizbullah merkezlerini hedef aldığını belirtti.

Irak'taki Ketaib Hizbullah milisleri İran'la yakın bağları olan etkili bir silahlı grup.

Söz konusu yetkili saldırıda karşı tarafa verilen zararın tespitiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

ABD'li yetkililer yaklaşık 24 saat önce Bağdat'ın batısındaki bir hava üssünde ABD güçlerine saldırı düzenlendiğini ve ABD ordusuna ait bir AC-130 uçağının meşru müdafaa kapsamında karşılık vererek İran destekli bazı silahlı grupları hedef aldığını söyledi.

İki ABD'li yetkili, Ayn el Esed hava üssünün yakın menzilli bir balistik füze saldırısına uğradığını, saldırıda sekiz kişinin yaralandığını ve altyapıda küçük çaplı hasar meydana geldiğini söyledi.

ABD, Irak ve komşu Suriye'deki güçlerine karşı düzenlenen ve İran'a bağlı Iraklı milis gruplar tarafından üstlenilen 66 saldırıya verdiği yanıtı şimdiye kadar Suriye'deki üç ayrı saldırıyla sınırlandırmıştı.

İran destekli grupların saldırılarında en az 62 ABD personeli hafif yaralanmış ya da travmatik beyin hasarı geçirmiştir.

Saldırılar İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının başladığı 7 Ekim'den on gün sonra başladı.

İran destekli gruplar Irak ve Suriye'deki ABD üslerinin, ABD'nin İsrail'e verdiği destek nedeniyle hedef alındığını ifade ediyor.

ABD'nin Suriye'de 900, Irak'ta ise 2.500 askeri bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum