ABD, İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi konusunda ısrarcı

ABD, İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi konusunda ısrarcı

Biden yönetimi, ABD başkanlık seçimleri kampanya sürecine girilmeden önce önümüzdeki 6 ila 7 ay içinde Suudi Arabistan'ın İsrail'i tanımasını istiyor.

ABD, Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme sağlanması için bastırıyor.

Axios'un Amerikan yetkililere dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi, bu yıl sona ermeden önce İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir barış anlaşması yapılmasını istiyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suud-İsrail normalleşmesi ihtimalini masaya yatırdı.

İki ABD'li yetkiliye göre, Sullivan görüşmede Bin Selman'a, Washington yönetiminin yıl sonuna kadar Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme sağlanması fırsatı olduğuna dair düşüncelere sahip olduğu mesajını iletti.

Habere göre, Bin Selman görüşmelerde, İsrail'le ilişki kurmak için daha fazla adım atmak istemediğini, fakat bunun yerine ABD ile daha güçlü askeri iş birliğine imza atmak istediğini söyledi. Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşmeye karşılık Washington'dan iş birliğini güçlendirmenin yanı sıra modern silahlar satın alma gibi istekleri bulunuyor.

Söz konusu görüşmelerin ardından Beyaz Saray'ın Orta Doğu Şefi Brett McGurk ve ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein, İsrail'e giderek gelişmeler hakkında Binyamin Netanyahu'yu bilgilendirdi.

Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleştiği takdirde ABD-Suud ilişkilerinde yeni ve güçlü bir dönem yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Riyad yönetiminin İsrail'i tanıması halinde ayrıca bunun bir domino taşı etkisine yol açacağı ve İsrail'i tanımayan diğer Arap ülkelerinin de bu sürece katılacağı düşünülüyor.

İsrail ise Arap dünyasına uzanma konusunda Suudi Arabistan'ı "normalleşmenin zirve noktası" olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.