ABD İsrail'le askeri iş birliğini güçlendirme arayışında

ABD İsrail'le askeri iş birliğini güçlendirme arayışında

ABD, İran'a karşı İsrail'le ortak askeri planlamaları masaya yatırmak istiyor.

ABD'nin İsrail'e İran'a karşı ortak askeri planlama dahilinde hareket etme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Axios'un ABD'li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, Washington yönetiminin söz konusu teklifi, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Erik Kurilla'nın İsral'e son dönemde yaptığı ziyaretler esnasında masaya yatırıldı.

ABD'li bir yetkili, teklifin İran'ın nükleer tesislerine yönelik ortak ABD-İsrail saldırısı planlamasıyla ilgili olmadığını belirtti.

Habere göre, İsrailli yetkililer, Washington'un itiraz etmesi halinde, İran'ın özellikle nükleer tesislerine karşı askeri olarak harekete geçmek konusunda İsrail'in elini bağlayacağından endişe ederek ABD'nin teklifine şüpheyle yaklaştı.

İsrail'in teklifi reddetmediği belirtilen haberde, "ortak askeri planlama"nın pratikte gerçek olarak ne anlama geldiği ve bu sürecin istihbarat alanı ve senaryo üretmekle mi kalacağı yoksa ortak operasyonlar konusuna uzanıp uzanmayacağı hususunda ABD'den açıklama istendiği ifade edildi.

ABD'li bir yetkili, teklifin ABD ordusunun İsrail'in İran'a karşı olarak desteklenmesi konusunda yeniden güvence verilmesi anlamına geldiğini ve bu önerinin katiyen İsrail'in elini bağlama amacı taşımadığını söyledi.

Yetkili ayrıca ABD-İsrail ortak planlama teklifinin farklı olasılıklara karşı tarafların kendi planlarını paylaşması ve İran'ın bölgedeki faaliyetleri sonucunda meydana gelebilecek farklı senaryolarla daha iyi başa çıkma noktasında fikir teatisi yapmak olduğunu vurguladı.

ABD'nin İsrail'le askeri iş birliğini daha da geliştirmek istediği biliniyor. Öte yandan ABD, İran'a karşı Körfez'de askeri varlığını artırma kararı almıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.