ABD İsrail'e ikinci uçak gemisini gönderebilir

ABD İsrail'e ikinci uçak gemisini gönderebilir

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bir uçak gemisinin daha Doğu Akdeniz'e gönderilmesini emredebilir.

Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, İsrail güçleri ile Hamas öncülüğündeki Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken ABD'nin Doğu Akdeniz'e ikinci bir uçak gemisi göndermesi planlanıyor.

Politico'dan Lara Seligman'ın aktardığına göre, ABD'nin bölgeye göndermeyi planladığı ikinci uçak gemisinin de tıpkı ilki gibi Hamas'a karşı İsrail'e destek ve çatışmalara müdahil olma ihtimali bulunan İran ile Lübnan Hizbullahı'na karşı caydırıcılık mesajı vereceği düşünülüyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki Amerikalı Savunma Bakanlığı yetkilisine göre USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi, beraberindeki savaş gemileri ve savaş uçaklarıyla birlikte bu hafta Norfolk'tan ayrılması planlanıyordu. Yetkililere göre bu uçak gemisi ve beraberindekilerin İsrail açıklarında konuşlandırılması emredilebilir.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Bryon McGarry Salı günü yaptığı açıklamada, Eisenhower grubunun uzun zamandır Avrupa yakınlarında konuşlanması ve faaliyet göstermesinin planlandığını söyledi.

Savunma Bakanlığı yetkililerinden biri, geminin Cuma günü Norfolk'tan ayrılmasının planlandığını ve talimat verilmesi halinde Ekim ayı sonuna kadar Doğu Akdeniz'e ulaşabileceğini söyledi. Bu noktada Eisenhower, Pentagon'un bir güç gösterisi olarak İsrail açıklarına gönderdiği uçak gemisi USS Gerald R Ford'un da aralarında olduğu vurucu grubuna katılacak.

ABD'nin İsrail'e desteğinin en büyük göstergesi

McGarry, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, "ulusal güvenlik önceliklerine göre" her iki geminin de konuşlanma planlarını gözden geçirmeye devam edeceğini söyledi.

Saldırı gruplarının bir parçası olarak kruvazör, destroyer ve savaş uçaklarının eşlik ettiği iki uçak gemisinin aynı bölgede bulunması, ABD ordusunun İsrail'i desteklediğini göstermek açısından Hamas'a iletilen bir mesaj niteliğinde.

Pentagon Mart 2020'de İran'la gerginliğin arttığı bir dönemde Orta Doğu'ya iki uçak gemisi göndermişti. O dönemde hem Eisenhower hem de USS Harry S. Truman, savaş grubu gemileriyle birlikte Umman Denizi'nde faaliyet gösteriyordu.

Ancak çifte uçak gemisi stratejisi geçmişte Donanmayı ciddi şekilde zorlamış ve donanma komutanları bunun sürdürülemez olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum