Biden: Hamas'a karşılık vermek İsrail'in hakkı

Biden: Hamas'a karşılık vermek İsrail'in hakkı

Biden, konuşmasında ABD'nin "İsrail'in yanında yer alacağını" ve ona ihtiyacı olan her türlü yardımı sağlayacağını kaydetti.

Beyaz Saray’da kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Joe Biden, Gazze yakınlarında çatışmalar devam ederken Hamas'ın "terörizmine" karşılık vermenin İsrail'in "görevi ve hakkı olduğunu" söyledi.

Çatışmalarda en az 14 Amerikalının öldüğünü açıklayan Biden, rehin alınan Amerikalılar da olduğunu belirtti.

Öldürülen veya kaybolan ABD vatandaşlarının kimlikleri henüz yetkililer tarafından açıklanmadı.

Beyaz Saray'da yaklaşık 10 dakikalık bir konuşma yapan Biden, Hamas'ın saldırılarının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söyledi.

Biden, Hamas'ın “saf kötülüğün eylemi” olarak tanımladığı saldırısını kınadı ve saldırıları IŞİD'in "en kötü saldırılarına" benzetti.

"Dünyadaki her ulus gibi İsrail'in de bu hain saldırılara yanıt verme hakkı vardır ve hatta yanıt vermek görevidir" diyen Biden, benzer bir durumda ABD'nin tepkisinin "hızlı, kararlı ve ezici" olacağını da sözlerine ekledi.

Konuşması sırasında yanına ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ı alan Biden, ABD'nin İsrail ile istihbarat paylaştığını ve "rehineleri kurtarma çabaları konusunda İsrailli mevkidaşlarına danışmanlık vermek ve tavsiyelerde bulunmak" için uzmanlar görevlendirdiğini de söyledi.

Biden, “Başkan olarak, dünya çapında rehin tutulan Amerikalıların güvenliğinden daha büyük bir önceliğim yok" ifadelerini kullandı.

Salı günü düzenlenen ayrı bir basın toplantısında, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan "20 veya daha fazla" Amerikalının kayıp olduğunu söyledi, ancak ABD'li yetkililer kaçının esir alındığından emin değil.

Sullivan, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya odaklanan Blinken'ın İsrailli yetkililerle görüşmek üzere "önümüzdeki günlerde" İsrail'e gideceğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra Blinken’ın Perşembe günü İsrail’e bir ziyaret düzenlemeyi planladığına dair haberler geldi.

Kaynak: BBC Türkçe

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum