ABD: Kuzey Kore Rusya'ya en az 1000 konteyner askeri mühimmat gönderdi

ABD: Kuzey Kore Rusya'ya en az 1000 konteyner askeri mühimmat gönderdi

ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith, NATO'yu "ittifakın güvenliğine yönelik artan tehdidi dikkatle incelemeye" çağırdı.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith, Kuzey Kore'nin Rusya'ya binden fazla konteyner askeri teçhizat ve mühimmat teslim ettiğini ve "ittifakın bu tehdidi dikkatle incelemesinin ve azaltmak için birlikte hareket etmesinin zamanının geldiğini" söyledi.

Smith çevrimiçi bir toplantıda yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya karşı savaşında kullanmak üzere Rusya'ya daha fazla silah teslim ettiğine dair yeni bilgilere sahibiz ve elimizdeki bilgiler Rusya'ya binden fazla konteyner askeri teçhizat ve mühimmat sağlandığını gösteriyor" dedi.

Smith, ABD'nin bu konteynerlerin Kuzey Kore'den Rusya'ya gemiyle geçişini gösteren görüntüler elde ettiğini belirterek, Kuzey Kore teçhizatının Ukrayna'ya karşı kullanıldığına dair "hiçbir şüphe" olmadığını sözlerine ekledi.

Bu açıklama Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby'nin Salı günü yaptığı şu açıklamayı doğrular nitelikte: "Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki çatışmalar başladığından beri Kremlin'e doğrudan ölümcül mühimmat sağladığını gösteren uydu görüntülerinin ve istihbaratın gizliliğini kaldırdık."

Smith sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'ya ilave silah sevkiyatı olup olmadığını kesinlikle izlemeye devam edeceğiz. Bu arada Rusya'nın Kuzey Kore'ye yaptığı yardımlar konusunda da giderek artan bir endişe duyuyoruz. Pyongyang'ın verdiği destek karşılığında Rusya'dan ileri askeri teknoloji, belki de savaş uçakları, karadan havaya füzeler, zırhlı araçlar, balistik füze üretim ekipmanları ya da bu tür malzemeler istediğini düşünüyoruz."

Büyükelçi şunları da söyledi: "Kuzey Kore ve Rusya arasındaki genişleyen askeri ortaklık bölgesel istikrarı gerçekten, temelden baltalıyor, uluslararası istikrarı baltalıyor ve kesinlikle küresel nükleer silahların yayılmasını önleme sistemini baltalıyor."

ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith, NATO'yu ittifakın güvenliğine yönelik artan tehdidi dikkatle incelemeye ve bunu toplu olarak hafifletmek için yeni çabaları değerlendirmeye çağırdı.

İngiliz askeri istihbaratı Ekim ayında Kuzey Kore'nin İran ve Belarus ile birlikte Rusya'nın en önemli yabancı silah tedarikçilerinden biri olma yolunda ilerlediğini bildirdi.

Eylül ayında Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova'da askeri işbirliği, Ukrayna'daki savaş ve Rusya'nın Kuzey Kore'nin uydu programına olası desteğini ele aldıkları nadir bir zirve gerçekleştirdiler.

Kim ayrıca Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya gelerek iki ülke orduları arasında askeri işbirliği ve karşılıklı bilgi alışverişi konularını ele aldı ve Rus silah sistemleri ve gemilerini gezdi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.