Kuzey Kore ile Rusya silah tedarik anlaşması konusunda ilerliyor

Kuzey Kore ile Rusya silah tedarik anlaşması konusunda ilerliyor

Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler Rusya'nın Kuzey Kore'ye gelişmiş balistik füze teknolojisi transfer etmesinden korkuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller 27 Eylül'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya ile silah müzakerelerini sürdürdüğünü ve yakında bir anlaşma yapma niyetinde olduklarını söyledi.

Miller, "Bu konuda birçok kez konuştuk ve Rusya ile Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) arasındaki silah görüşmelerinin Kim Jong Un'un Rusya gezisi sırasında devam ettiği konusunda da uyardık ve Rusya ile KDHC arasındaki askeri ilişkinin yakınlaştığına inanıyoruz" dedi.

Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler Rusya'nın Kuzey Kore'ye gelişmiş balistik füze teknolojisi transfer etmesinden korkuyor.

Daha önce 13 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile resmi görüşmeler için bir araya gelmişti. Putin ile Kim Jong Un arasındaki görüşmelerin merkezinde silah tedariki konusu olduğu tahmin ediliyordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı bu zirveye yanıt olarak Rusya ve Kuzey Kore'yi hedef alan özel yaptırımları açıkladı.

CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili "Kuzey Kore'yi Rusya'ya silah sevkiyatı için kullanmaya yönelik her türlü çabayı engellemeye çalışmak için özel hedefli yaptırımlar da uyguladık" dedi.

Kuzey Kore uzun zamandır bölgedeki kabiliyetlerini büyük ölçüde arttıracak olan uydu fırlatma ve nükleer denizaltı teknolojisini geliştirmeye çalışıyor.

Ukrinform'un yerel bir Güney Kore haber ajansına dayandırdığı haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önümüzdeki ay Pyongyang'ı ziyaret etmeyi planlıyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.