ABD Rusya'yı Ukrayna'da kimyasal silah kullanmakla suçladı

ABD Rusya'yı Ukrayna'da kimyasal silah kullanmakla suçladı

ABD Hazine Bakanlığı da Rusya'nın askeri ve endüstriyel yeteneklerini sekteye uğratmayı amaçlayan yeni yaptırımlar açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü Rusya'yı Kimyasal Silahlar Sözleşmesini (CWC) ihlal ederek Ukrayna güçlerine karşı kimyasal silah kullanmakla suçladı ve Moskova'ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı.

Bakanlığın yayınladığı bilgi notunda, Rusya'nın kimyasal madde kloropikrinin yanı sıra "CWC'yi de ihlal ederek Ukrayna'da bir savaş aracı olarak göz yaşartıcı gaz kullandığı" belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, "Bu tür kimyasalların kullanımı münferit bir olay değildir ve muhtemelen Rus güçlerinin Ukrayna güçlerini müstahkem mevkilerden uzaklaştırma ve savaş alanında taktiksel kazanımlar elde etme arzusundan kaynaklanmaktadır" dedi.

Bu arada ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın askeri ve endüstriyel kapasitesini sekteye uğratmayı amaçlayan ve Rusya, Çin ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgalini desteklemekle suçlanan diğer ülkelerdeki yaklaşık 300 kuruluşu hedef alan kapsamlı yaptırımlar açıkladı.

Yaptırımlar, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı için silah edinmesine yardımcı olan şirketleri cezalandırmayı amaçlıyor. Yaptırımlar aynı zamanda Rus hükümet kuruluşlarını ve ülkenin kimyasal ve biyolojik silah programlarına dahil olan şirketleri de hedef alıyor.

Rusya artık askeri bir kimyasal cephaneliğe sahip olmadığını söylese de, ülke kimyasal silah kullanımı iddiaları konusunda daha fazla şeffaflık için baskı altında.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre kimyasal kloropikrin hem savaş mühimmatı hem de tarım ilacı olarak kullanılıyor. Solunması halinde ise ciddi bir sağlık sorunu oluşturuyor.

"Dişlilerdeki kum"

Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, "Bugünkü eylemler, askeri sanayi üssünün ve onu tedarik etmeye yardımcı olan kaçakçılık ağlarının peşine düşerek Rusya'nın savaş çabalarını daha da bozacak ve geriletecektir" dedi.

Suçlamalar ve yaptırımlar, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Kiev ordusu Rus ilerleyişini durdurmakta zorlanırken Ukrayna'ya yeni finansman sağlamak için çok geciken bir tasarıyı imzalamasından bir hafta sonra geldi.

Yellen, "Biz Rusya'nın savaş makinesinin dişlilerine kum atarken bile, Başkan Biden'ın kısa süre önce onayladığı Ulusal Güvenlik Eki, Ukrayna'nın cesur direnişini desteklemek için çok ihtiyaç duyulan askeri, ekonomik ve insani desteği sağlıyor" dedi.

"Ukrayna'ya verdiğimiz destek ve Rusya'nın askeri kapasitesini acımasızca hedef almamız bir araya geldiğinde Ukrayna'ya savaş alanında kritik bir avantaj sağlıyor."

Önlemlerin bir parçası olarak, Dışişleri Bakanlığı Moskova'nın enerji, madencilik ve metal sektörlerinde yer alan ilave kişi ve şirketleri kara listeye aldı.

Yaptırımlar ayrıca Şubat ayında Sibirya'da bir hapishanede ölen Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny'nin ölümüyle bağlantılı kişileri de hedef alıyor.

Hazine'den yapılan açıklamada, yaptırım uygulanan yaklaşık 300 hedef arasında Rusya'nın yurtdışından umutsuzca ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı edinmesini sağlamakla suçlanan düzinelerce aktörün yer aldığı belirtildi.

Hedef alınanlardan bazıları, 15 ay süren Ukrayna işgali sırasında Rusya'ya verdiği destek nedeniyle Washington'un artan baskısıyla karşı karşıya kalan Çin gibi ülkelerde bulunuyordu.

Hazine Bakanlığı, "Bu destek Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmesini sağlıyor ve uluslararası güvenlik için önemli bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Çin dışında hedef alınan Rus olmayan kuruluşlar Azerbaycan, Belçika, Slovakya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunuyordu.

Açıklamada bu şirketlerin "Rusya'nın yurtdışından çaresizce ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı edinmesini sağladığı" belirtildi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.