Rus ordusu doğuda ilerlerken Ukrayna ABD'den gelecek yardıma bel bağlamış durumda

Rus ordusu doğuda ilerlerken Ukrayna ABD'den gelecek yardıma bel bağlamış durumda

Ukrayna ordusu Rusya'nın ilerleyişini durdurmak üzere büyük ölçüde ABD'den gelmesi beklenen desteğe bel bağlamış durumda.

Ukrayna'nın en üst düzey askeri ismi, Kiev'in sayıca az olan birliklerinin, Rusya'nın çeşitli yerlerde önemli kuvvetler yoğunlaştırdığı doğu cephesindeki üç köyün batısındaki yeni mevzilere geri çekildiğini söyledi.

General Oleksandr Syrskii'nin Pazar günü yaptığı açıklama, Ukrayna'nın bu hafta ABD'de onaylanan 61 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında ABD silahlarını aldıktan sonra istikrarı sağlayabileceğini umduğu doğudaki kötüleşen konumunu gözler önüne serdi.

Telegram uygulamasında "Cephedeki durum daha da kötüleşti" diye yazan Syrskii, "en zor" bölgeleri işgal altındaki Maryinka'nın batısı ve Şubat ayında Rus güçleri tarafından ele geçirilen Avdiivka'nın kuzeybatısı olarak tanımladı.

Kiev birliklerinin Avdiivka'nın kuzeyindeki Berdychi ve Semenivka köylerinin batısında ve Maryinka kasabasının daha güneyindeki Novomykhailivka'da yeni mevziler oluşturduğunu söyledi.

Oleksandr Syrskii, "Genel olarak düşman bu bölgelerde bazı taktik başarılar elde etti, ancak operasyonel avantajlar elde edemedi" dedi ve Rusya'nın saldırıya dört tugay gönderdiğini sözlerine ekledi.

Syrskii, yeni dinlenmiş Ukrayna tugaylarının kayıp veren birliklerin yerini almak üzere bu bölgelerde rotasyona tabi tutulduğunu söyledi.

Syrleskii'nin açıklamasında, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Pazar günü güçlerinin ele geçirdiğini söylediği Berdiçi yakınlarındaki bir başka köy olan Novobakhmutivka'nın durumuna değinilmedi.

Yüksek mühimmat ve hava gücü

Kiev'den bildiren Al Jazeera'den John Holman, Rus güçlerinin cephe hattında birkaç farklı noktaya yoğunlaştığını söyledi.

"Bu onlara savaş alanında üstünlük sağlıyor" diyen Holman, Rus tarafının üstün mühimmat ve hava gücüne sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Ön hatlardaki Ukrayna ordusu personelinin Al Jazeera'ye "bire altı ya da yedi üstünlükleri olduğunu" söylediğini aktardı.

Holman, Ukrayna ordusunun, taraflar arasındaki ateş gücü farkını kapatmaya yardımcı olacak ve kısa süre önce onaylanan ABD yardımının gelmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Ukraynalı yetkililer yardımın Rusya'nın iki yıllık işgalini durdurmak için kritik önemde olduğunu söylüyor.

Moskova birlikleri, Ukrayna'nın topçu mermisi ve insan gücü eksikliğinden faydalanarak Avdiivka kasabasını ele geçirdiğinden beri kademeli bir şekilde ilerliyor.

Açık kaynaklı istihbarat analistleri tarafından üretilen çevrimiçi savaş alanı haritaları, Avdiivka'yı ele geçirdiklerinden bu yana Ocheretyne köyü yönünde 15 kilometreden fazla ilerlediklerini gösteriyor.

Cephenin ilerisinde, Ukrayna'nın elindeki Chasiv Yar kasabası, Kostiantynivka, Sloviansk ve Kramatorsk şehirlerine açılan bir kapı görevi görebilecek yüksek bir zemindeki konumu nedeniyle ortaya çıkan önemli bir savaş alanı.

Syrskiy, Chasiv Yar ve kuzeydoğusundaki Ivanivske köyünü cephenin bu bölümündeki "en sıcak noktalar" olarak tanımladı. Rusya Savunma Bakanlığı Chasiv Yar yakınlarında Ukrayna'nın karşı saldırılarını püskürttüğünü açıkladı.

Öte yandan, Ukrayna için endişe verici bir gelişme olarak Syrskii, kuvvetlerinin Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv bölgesindeki Rus birliklerinin sayısındaki artışı yakından izlediğini söyledi.

Rusya sınırından sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunan 1,3 milyon nüfuslu kuzeydoğu kenti, Kiev'in Moskova'nın Harkiv'i yaşanmaz hale getirmek için kasıtlı bir çaba gösterdiğini söylediği son aylarda hava saldırılarına maruz kaldı.

Syrskii, Rusya'nın ülkenin kuzeyinde doğrudan bir saldırıya hazırlandığına dair işaretler olduğunu söyledi.

"En tehlikeli yönlerde birliklerimiz topçu ve tank birlikleriyle takviye edildi" dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.