ABD'de üniversite öğrencileri İsrail'in Gazze'deki katliamlarına karşı Columbia Üniversitesi binasını ele geçirdi

ABD'de üniversite öğrencileri İsrail'in Gazze'deki katliamlarına karşı Columbia Üniversitesi binasını ele geçirdi

Grup, İsrail'in Hamas'a karşı devam eden saldırısı sırasında öldürülen altı yaşındaki Gazzeli bir kızın onuruna binanın adını "Hind's Hall" olarak değiştirdiğini söyledi.

Columbia Üniversitesi'ndeki göstericiler Salı günü erken saatlerde bir kampüs binasına barikat kurarak, Filistin yanlısı protestolar ABD genelinde kampüsleri sarsarken okul yetkilileriyle aralarındaki gerginliği tırmandırdılar.

New York'taki prestijli üniversitenin Hamilton Hall'unun işgali, yöneticilerin dağılma emrine uymadıkları gerekçesiyle öğrencileri uzaklaştırmaya başladıklarını açıklamalarından saatler sonra gerçekleşti.

Gece boyunca sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, maskeli kişiler camları kırdı ve binanın girişlerini kapatmak için demir masaları yerinden söktü.

Grup yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki saldırılarına atıfta bulunarak "206 gün süren soykırım ve 34.000'den fazla Filistinli şehidin ardından Columbia topluluğu üyeleri gece yarısından hemen sonra Hamilton Hall'u geri aldı" dedi.

Grup, İsrail'in Hamas'a karşı devam eden saldırısı sırasında öldürülen altı yaşındaki Gazzeli bir kızın onuruna binanın adını "Hind's Hall" olarak değiştirdiğini söyledi.

Göstericiler, Columbia'nın İsrail ile bağlantılı tüm finansal varlıklarını elden çıkarması da dahil olmak üzere talepleri yerine getirilene kadar binada kalmaya söz verdi.

Okul bu talebi reddetti ve üniversite rektörü Minouche Shafik Pazartesi günü yaptığı açıklamada öğrencilerle yapılan görüşmelerde "bir anlaşmaya varılamadığını" söyledi.

İlk olarak 18 Nisan'da Columbia'da yaklaşık 100 protestocunun gözaltına alınmasının ardından protestolar yüksek öğretim kurumlarını baştan başa sarmış, pek çoğu kampüs alanlarında çadır kampları kurmuştu.

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde polis Salı sabahı bir kampı boşaltmak için harekete geçti ve sosyal medya görüntülerinde birkaç protestocuyu gözaltına aldığı görüldü.

Televizyon görüntüleri Salı akşamı Richmond'daki Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde (VCU) polisin protestocuları itip kakarak uzaklaştırdığını gösterirken, öğrenciler polisin kendilerine yönelik sert müdahalede bulunduğunu ve göz yaşartıcı gaz ile biber gazı kullandığını söyledi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde polis Pazartesi günü protestocularla biber gazı kullanımı da dahil olmak üzere çatıştı ve bir kamp alanını dağıtırken gözaltılar gerçekleştirerek hafta sonu boyunca ülke çapında gözaltına alınan 350'den fazla kişiye yenilerini ekledi.

Gözaltına alınanlara yardım eden Austin Avukatlar Birliği'nden Paul Quinzi AFP'ye yaptığı açıklamada "en az 80 kişinin tutuklandığını" tahmin ettiklerini söyledi.

Filistinli sivillerin ölümüne yol açan İsrail saldırılarına karşı düzenlenen protestolar, ifade özgürlüğü ile mitinglerin antisemitizme ve düşmanlığa kaydığı yönündeki şikayetler arasında denge kurmaya çalışan üniversite yöneticilerini zorluyor.

Mitingleri dağıtmak üzere çeşitli üniversitelere çağrılan çevik kuvvet teçhizatlı polislerin görüntüleri, Vietnam Savaşı sırasında patlak veren protesto hareketini hatırlatırcasına dünyanın dört bir yanında seyredildi.

Final haftası

BM insan hakları şefi Volker Turk Salı günü yaptığı açıklamada protestoları dağıtmak için atılan sert adımlardan duyduğu endişeyi dile getirerek "ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkının toplum için temel olduğunu" söyledi.

Türk, "ister gerçek ister varsayım olsun, kimlik ya da bakış açıları temelinde şiddete ya da nefrete teşvikin güçlü bir şekilde reddedilmesi gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Rektör Shafik, Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Birçok Yahudi öğrencimiz ve diğer öğrencilerimiz son haftalarda atmosferi tahammül edilemez buldular. Birçoğu kampüsü terk etti ve bu bir trajedi” dedi ve ekled:

"Anti-Semitik dil ve eylemler kabul edilemez ve şiddet çağrıları tiksindirici."

Protesto organizatörleri antisemitizm suçlamalarını reddederek eylemlerinin İsrail hükümetini ve onun Gazze'deki saldırılarını hedef aldığını savundu.

Ayrıca bazı olayların öğrenci olmayan provokatörler tarafından çıkarıldığı konusunda ısrar ediyorlar.

Okul yılı sona ererken, yöneticiler sınav çalışmaları için kampüste düzenin korunması gerektiğine de işaret ediyor.

Shafik, "Bir grubun görüşlerini ifade etme hakkı, başka bir grubun konuşma, öğretme ve öğrenme hakkı pahasına olamaz" dedi.

İsminin sadece "Z" olarak açıklanmasını isteyen bir yüksek lisans öğrencisi protestocu AFP'ye şunları söyledi "Final haftasındayız, herkes hala finalleri üzerinde çalışıyor. Ama günün sonunda okul gelip geçici."

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in hedef gözetmeyen saldırıları Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.535 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum