Afgan Guantanamo mahkumu İslam Emirliği'nin girişimleriyle serbest kaldı

Afgan Guantanamo mahkumu İslam Emirliği'nin girişimleriyle serbest kaldı

Afganistan yönetiminin bir süredir Esedullah Harun Gül'ün serbest bırakılması için devam eden girişimleri olumlu sonuçlandı.

15 yıldır hiçbir yargılama olmaksızın Guantanamo'da tutulan Afgan mahkum Esedullah Harun Gül'ün Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin girişimleri sonucunda serbest bırakıldığı açıklandı.

İslam Emirliği yönetiminin ABD ile doğrudan ve olumlu geçen görüşmeleri sonrası Gül serbest kaldı.

Serbest bırakılması sonrası Katar'a getirilen Gül, İslam Emirliği yetkilileriyle görüşmelerde bulundu.

esedullah-harun-gul.jpg

Bir ABD mahkemesi, Gül'ün 2021 yılında serbest bırakılacağını açıklamış ancak karar, sonuca bağlanamamıştı. Afganistan yönetiminin bir süredir Afgan vatandaşı Gül'ün serbest bırakılması için girişimlerde bulunduğu biliniyordu.

İslam Emirliği yönetimince yapılan açıklamada, diğer ülkelerde tutuklu olan Afgan vatandaşların serbest bırakılması amacıyla girişimlerin devam edeceği belirtildi.

Esedullah Harun Gül kimdir?

2007 yılında Afganistan'ın doğusunda bir gece baskınında alıkonulan, "El Kaide ve Hizbi İslami ile bağlantılı olduğu" iddia edilen ancak 2007 yılından beri resmi bir suçlama yahut yargılama olmaksızın mahkum olarak tutulan Esedullah, ABD'nin insan hakları ihlallerinin en bariz örnekleri arasında.

Guantanamo'nun Afgan mahkumu, işkenceler ve kötü muamele ile anılan cezaevinde, hukuksuz şekilde, hiçbir suçlama ile karşı karşıya kalmadan tutulan Müslüman mahkumlardan biriydi.

Guantanamo'da bir Afganistan vatandaşının daha tutulduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.