Afganistan'da yaklaşık 50 yılın ardından savaşsız ilk Ramazan

Afganistan'da yaklaşık 50 yılın ardından savaşsız ilk Ramazan

Afganistan yaklaşık 50 yıllık sürenin ardından savaş ve çatışma ortamı olmadan geçirilen ilk Ramazan ayına girdi.

Afganistan yaklaşık 50 yıllık sürenin ardından savaş ve çatışma ortamı olmadan geçirilen ilk Ramazan ayına girdi.

'Afganistan İslam Emirliği' Yüksek Mahkemesi, dün yaptığı açıklamada Ramazan hilalinin görüldüğünü ve 2 Nisan Cumartesi günü ülkede Ramazan ayının ilk günü olacağını ifade etti.

Ramazan ayının ilk günü Afganistan'da resmi tatil ilan edildi.

Uzun sürenin ardından savaşsız ilk Ramazan

Afganistan'da 1970'li yıllarda Sovyetler Birliği destekli komünist akımların etkisi artmıştı.

Devlet kademelerinde ve orduda güçlenen Sovyet destekli odaklar, ülkede halkın tepkisiyle karşılaşan çeşitli dini, kültürel ve siyasi reform girişimlerinde bulunmuştu.

Özellikle dini kurumların ve medreselerin hedef alındığı, sosyal yapının değiştirilmeye çalışıldığı reform girişimlerinin sonrasında 1970'li yılların ortalarından itibaren ülkede Kabil yönetimine karşı silahlı muhalefet güçlenmişti.

Söz konusu silahlı muhalefet halkın da geniş katılım gösterdiği geniş bir halk isyanına dönüşmüş, Kabil yönetiminin halk ayaklanmalarını kontrol altına alamaması sonucu 1979 yılında Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal etmişti.

Sovyetler birliği işgali, 1989 yılında Sovyet güçlerinin yenilerek ülkeden çekilmesiyle son bulurken Afganistan mücahit grupları arasındaki bir iç savaşın içerisine düştü.

1996 yılında Taliban'ın Kabil'i kontrol altına alarak 'Afganistan İslam Emirliği' ilanından sonra ülkede savaş kısmen de olsa devam etmiş, 2001 yılına kadar ülkenin kuzeyinde ABD, Rusya, İran, Hindistan gibi taraflarca desteklenen Kuzey İttifakı'yla çatışmalar yer yer sürmüştü.

2001 yılında ise ABD işgali başlarken bu işgal 2021 yılının Ağustos ayına kadar devam etti.

Tüm bu savaş ve çatışma süreçlerinde yüzbinlerce Afgan hayatını kaybederken milyonlarcası yaralandı ve yine milyonlarca sivil de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Özellikle ABD ve Sovyetler işgalleri dönemlerinde yaygın insan hakları ihlalleri yaşandı.

Tüm savaş süreçlerinin ardından 15 Ağustos 2021 tarihinde başkentin tekrar Taliban tarafından kontrol altına alınması ve Amerikan güçlerinin ülkeyi terk etmesiyle yaklaşık 50 yıllık savaş süreci de sona ermiş oldu.

2022 yılının Ramazan ayı, 70'li yıllardan bu güne Afganistan'ın savaş ve çatışma atmosferi olmaksızın girdiği ilk Ramazan ayı oldu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.