Afganistan'da yeni bir petrol kuyusu açıldı

Afganistan'da yeni bir petrol kuyusu açıldı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin, ülkenin kuzeyinde bulunan yeni bir petrol kuyusunun açılışını yaptığı bildirildi.

Afganistan'da maden ve petrol alanındaki yatırımlara bir yenisi daha eklendi.

Ülkenin kuzey kesiminde yer alan Saripıul ilinin Kaşkari bölgesinde ilk kez petrol çıkarıldı ve bir petrol kuyusunun açılışı yapıldı.

Kuyunun açılışı, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin Maden ve Petrol Bakanı Şeyhul Hadis Şahabeddin Dilaver tarafından yapıldı.

Kuyu, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimine bağlı devlet kurumu "Afganistan Petrol ve Gaz Şirketi" ile, Afganistan ve Çinli bir özel şirketin iş birliği yürüttüğü "Afg-Chin Petrol ve Gaz Limited Şirketi" ortaklığıyla işleme alındı.

Kuyudan halihazırda günlük 70 ton ham petrol çıkartıldığı ve bu miktarın yakın zamanda 100 tona yükseleceği belirtiliyor.

Afganistan'ın petrol havzaları

Bölgede yapılan araştırma ve tahminlere göre, sadece kuzey bölgesinde 1.6 milyar varil ham petrol, 400 milyar metreküp doğal gaz, 500 milyon varil doğal gaz sıvıları olduğu belirtiliyor.

Afganistan'da hidrokarbon kaynakları bakımından 6 adet havza-yarı havza bulunuyor. Bunlar Amu Derya, Afgan-Tacik, Tirpul, Kuşka, Hilmend ve Katavaz havzaları. Özellikle kuzeydeki havzalar, Türkmenistan'daki büyük enerji rezervlerinin devamı niteliğinde olduğundan, bu bölgelerden ciddi miktarda petrol ve gaz çıkarılabileceği ifade ediliyor.

afg-hidrokarbon-harita.jpg

Afganistan-Çin petrol mutabakatı

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin bu yılın başında Çinli özel bir şirketle imzaladığı anlaşma kapsamında, Çinli şirketin Afganistan'ın kuzeyindeki Saripul vilayetinde bulunan Kaşkari petrol sahasında 4 bin 500 kilometrekarelik bir alanda tahmini olarak 87 milyon varillik bir petrolü çıkarma işlemlerini üstlenmesi bekleniyordu.

İslam Emirliği yetkililerinden Abdullah Azzam'ın ifadelerine göre Çinli şirket, söz konusu petrol sahasında çıkarma işlemleri için ilk yıl 150 milyon dolar yatırım sağlayacaktı. Çinli şirketin önümüzdeki yıllarda yatırım hacmini 540 milyon dolara çıkarması bekleniyordu.

Afgan yetkililere göre, anlaşma çerçevesinde başlangıçta çıkarılacak petrolün yüzde 20'lik sermaye payı İslam Emirliği yönetimine devredilecekti. Bu oranın kademeli olarak artacak şekilde yüzde 70'lere çıkacağı bildiriliyordu.

Anlaşma kapsamında ayrıca Afgan mühendislerin de petrol çıkarma çalışmalarında yer alacağı ifade ediliyordu.

Öte yandan yetkililer, anlaşma uyarınca şirketin yasal bir gerekçe olmadan 2 ay boyunca faaliyetleri durdurması halinde yapılan sözleşme otomatik olarak feshedileceğini belirtmişti.

Çıkarılacak petrolün Afganistan sınırları içerisinde işleneceği belirtilirken ham petrolün ihraç edilmesine izin verilmeyeceği aktarılıyordu.

Afganistan-Çin arasında yatırım iş birlikleri

Afganistan, maden ve petrol gibi yatırım projelerinde, Afganların da teknik konularda eğitilmesi şartıyla yabancı firmalarla iş birliğine gidiyor.

İş birliği yapılan taraflar arasında Çinli özel şirketler de bulunuyor.

Ancak taraflar arasındaki iktisadi ilişki, Çin'in Uygurlar gibi konulardaki siyasi taleplerinin Taliban tarafından karşılanmıyor olması sebebiyle, tahmin edilen finansal düzeye ulaşmış değil.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
7 Yorum