Afganistan'ı işgal eden Sovyet ordusundaydı: Silah bırakıp Müslüman olan Ukraynalı askerin hikayesi

Afganistan'ı işgal eden Sovyet ordusundaydı: Silah bırakıp Müslüman olan Ukraynalı askerin hikayesi

1979 yılında başlayan Sovyetler Birliği işgalinde asker olarak Afganistan'a giren ve ardından teslim olan Ukraynalı eski asker, halihazırda yaşadığı Kunduz vilayetinde yoksulluk ve sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor.

60 yaşında olan ve Müslüman olmasının ardından Nik Muhammed Ganedi ismini alan eski asker, Afganistan'a 1983 yılında girdi ve girişinden altı ay sonra Tahar vilayetinin Bengi Köprüsü mevkiinde Afgan gruplara teslim oldu.

Ukrayna asıllı Sovyet askeri, Müslüman olduktan sonra adını Nik Muhammed olarak değiştirdi.

Nik Muhammed Ganedi, ardından bölgedeki bir köye yerleşerek Afganlar gibi yaşamaya başladı.

ukr-afg.jpg

Ganedi şu anda Kunduz vilayetinde yaşıyor ve birçok sağlık probleminden muzdarip.

"Tedaviye ihtiyacının olduğunu, yürüyemediğini ve sağ gözünün görmediğini" belirten Ganedi, sağlık sorunları ve 10 kişilik ailesinin ihtiyaçları konusunda yetkililerden yardım talep etti.

Eskiden Kunduz şehrinde şoförlük yapan Ganedi 16 yıldır hasta ve zorlukla yürüyebiliyor.

Nik Muhammed Ganedi'nin eşi, "Çalışamıyor, yatak istirahatinde, işten yorgun geliyor ve gördüğünüz gibi bacağı bu halde" dedi.

ukr-afg2.jpg

Eski Sovyet askeri, akrabalarının defalarca talep etmesine rağmen Ukrayna'ya sadece bir kez gitti ve Afganistan'da yaşamayı tercih etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ise akrabalarıyla hiçbir teması kalmadı.

Onlarca Sovyet askerinin savaş için gönderildikleri Afganistan'da silah bırakarak Müslüman olduğu ve ülkede yaşamaya başladığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum