Anket: Filistinliler her şeye rağmen Hamas'a desteğini sürdürüyor

Anket: Filistinliler her şeye rağmen Hamas'a desteğini sürdürüyor

Ankete göre Filistinlilerin sadece yüzde 11'i Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın Gazze'yi yönetmesini istiyor.

Fotoğraf: Yahya Sinvar (YouTube/VICE)

Filistin'in önde gelen bir kamuoyu araştırma enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre Filistinlilerin yüzde 50'sinden fazlası mevcut savaş sona erdiğinde Gazze Şeridi'ni Hamas'ın yönetmesi gerektiğine inanırken, sadece yüzde 11'i Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın bölgeyi yönetmesini istiyor.

Ramallah'taki Filistin Politika Anketi ve Araştırma Merkezi (PCPSR) tarafından Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) ile işbirliği içinde Çarşamba günü yayınlanan bulgular, İsrail'in Hamas'a karşı başlattığı ve altıncı ayına giren saldırılarda Filistinli sivillerin ölüm oranının giderek artması karşısında uluslararası endişenin arttığı bir dönemde yapıldı.

Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da ankete katılanların yüzde 59'u savaş sonrası Gazze'yi Hamas'ın yönetmesini istediğini belirtirken, bu oran PCPSR ve KAS'ın Aralık ayında yaptığı son ankete göre yüzde 5'lik bir düşüş gösterdi.

Yüzde 13'lük bir kesim ise Filistin Yönetimi'nin tekrar Gazze Şeridi'ni kontrol etmesini ancak bunun Abbas'tan başka birinin liderliğinde olmasını umduklarını söyledi.

88 yaşındaki Abbas'ın popülaritesi son yıllarda Filistinlilerin devlet olma umutlarını ilerletmedeki başarısızlığı ve Hamas'la bağlarını düzeltme konusundaki isteksizliği nedeniyle düştü.

Ayrıca on yılı aşkın bir süredir İsrail ile ciddi bir barış müzakeresi yapılmadı ve Filistin Yönetimi'nin giderek yozlaştığı ve otokratikleştiği düşünülüyor.

2005'te dört yıllık bir dönem için seçilen Abbas henüz yerine geçecek bir isim belirlemedi.

5-10 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Gazze ile işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan 1.580 Filistinli yetişkinin katıldığı ankete göre, katılımcıların yüzde 70'i Hamas'ın savaş boyunca oynadığı rolden memnun olduğunu belirtirken, yüzde 61'i de Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın üstlendiği rolü onayladığını ifade etti.

Hamas'ın silahlı kanadının üst düzey bir ismi olan Sinvar, iki İsrail askerini kaçırıp öldürmekten hüküm giydikten sonra 20 yıldan fazla bir süre İsrail hapishanesinde kaldı.

Sinvar 2011'deki esir takasında serbest bırakılmıştı.

Anket ayrıca Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin yüzde 71'inin 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yapılan saldırının "doğru" olduğuna inandığını ortaya koyarken, bu oran araştırma kurumunun Aralık ayında yayınladığı bir önceki ankete göre sadece yüzde bir düşüş gösterdi.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana en az 14.000'i çocuk olmak üzere yaklaşık 32.000 Filistinliyi katletti.

Öte yandan İsrail, beş ayı aşkın bir süredir insani yardım girişini ciddi şekilde kısıtlamaya devam ettiği için açlığı bir silah olarak kullanmakla suçlanıyor.

Pazartesi günü BM kuruluşları Gazze'nin kuzeyinde kıtlık tehlikesinin baş gösterdiğini açıkladı. Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell, İsrail'in kuşatma altındaki Şerit'te "kıtlığı tetiklediğini" söyledi.

BM destekli bir girişim, yaklaşık 2.3 milyon olduğu tahmin edilen Gazze nüfusunun tamamının akut gıda güvensizliği yaşadığını, nüfusun yarısının ise "felaket" olarak sınıflandırılan daha yüksek düzeyde gıda güvensizliği çektiğini ortaya koydu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.