Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar kimdir?

Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar, bir süredir Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) Gazze Şeridi'ndeki liderlik görevini yürütüyor.

Yahya Sinvar kimdir?

Tam adılyla Yahya İbrahim Hasan Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta bir mülteci kampında doğdu. Sinvar doğduğunda Gazze Şeridi Mısır kontrolü altındaydı. Ailesi, 1948'de İsrail tarafından işgal edilen Askalan'dan göç ederek bölgeye yerleşmişti.

İlk ve orta eğitimini bölgede tamamlamasının ardından, Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Dili bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında birçok kulüp ve öğrenci kuruluşu içerisinde yer aldı.

Genç yaşından itibaren bölgede İsrail karşıtı direniş faaliyetlerine katıldı. 1982 ve 1985 yıllarında iki kez tutuklandı. 1985 yılında "Munezzemat el Cihad ve'd Dava" adlı askeri ve siyasi oluşumu kurdu. Bu hareket 1987 yılında kurulan Hamas'a entegre olacaktı. Sinvar'ın hareketi Hamas'ın "emniyet" birimine temellik edecekti.

photo-2021-05-24-09-37-24.jpg

photo-2021-05-24-09-35-29.jpg

Sinvar'ın Gazze'de gerçekleştirdiği bir ziyaretten

Hapis yılları

1988 yılında iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu olması nedeniyle tekrar tutuklandı. 1989 yılında toplam 4 müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Defalarca kaçma girişiminde bulunsa da başarılı olamadı.

Sinvar 22 yıl hapis yattıktan sonra, 2011 yılında İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakıldığı Hamas-İsrail esir takasında serbest kaldı.

Daha önce İsrail'e karşı faaliyetlerine ayırdığı vakit nedeniyle evlenmeyen Sinvar, 2011 yılında Gazze Şeridi'nde evlendi.

Gazze Şeridi'ne dönerek Hamas içerisindeki faaliyetlerine devam eden Sinvar, bölge kaynaklarına göre Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları ile Hamas arasında koordinasyonu yürüttü.

2015 yılında ABD Sinvar'ı terör listesine aldı.

2017 yılının Şubat ayında Hamas'ın Gazze Şeridi lideri olarak seçildi. Sinvar, görevi Hamas'ın üst düzey isimlerinden olan İsmail Heniye'den devraldı.

Zaman içerisinde Gazze Şeridi'nde ve Hamas içerisinde etkinliğini artıran Sinvar, 2021 yılının Mart ayında ikinci kez Hamas'ın Gazze lideri olarak seçildi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.