BAE şirketi İHA saldırısının ardından Kuzey Irak'taki gaz kompleksindeki faaliyetlerini askıya aldı

IKBY hükümeti sözcüsü Peshawa Hawramani'ye göre Cuma günkü saldırıda ölen dört kişinin tamamı Yemen vatandaşı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Dana Gas, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) bir gaz kompleksindeki faaliyetlerini, dört kişinin ölümüne yol açan bir insansız hava aracı saldırısının ardından askıya aldığını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait IKBY’deki Khor Mor kompleksi son yıllarda birkaç kez vuruldu ancak Cuma günkü saldırı ilk ölümcül olay oldu.

Dana Gas, Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'na yaptığı açıklamada, patlayıcı yüklü bir insansız hava aracının bir yoğuşma tankına çarpması sonucu dört işçinin öldüğünü ve sekiz işçinin de yaralandığını söyledi.

"Tesislerde çok küçük bir hasar meydana gelmiş olmasına rağmen, tüm personelimizin ve tesislerimizin güvenliği için üretimi geçici olarak askıya aldık ve belirli prosedürel değişiklikler yaptık" denildi.

Geçtiğimiz yıllarda kompleksi birkaç kez hedef alan Katyuşa roket saldırıları önemli bir hasara yol açmamıştı. Kürt yetkililer daha önce bu saldırılardan İran yanlısı grupları sorumlu tutmuştu.

Yerel elektrik yetkilileri, Cuma günkü saldırının bölgedeki elektrik santrallerine gaz tedarikini kesintiye uğrattığını ve 2.500 megavat (MW) elektrik kaybına yol açtığını söyledi.

Irak güvenlik güçleri olayı soruşturmak üzere bir soruşturma komitesi kurarak saldırının faillerinin cezalandırılacağı sözünü verdi.

Dana Gas, "Khor Mor gaz tesisinde üretimin yeniden başlamasını sağlamak amacıyla güvenlik ve savunma önlemlerini arttırmak için hükümet yetkilileriyle temas halinde olduğunu" söyledi.

Khor Mor gaz sahası Kerkük ve Süleymaniye şehirleri arasında, Kürt yetkililer tarafından yönetilen bir bölgede yer alıyor.

IKBY hükümeti sözcüsü Peshawa Hawramani'ye göre Cuma günkü saldırıda ölen dört kişinin tamamı Yemen vatandaşı.

Ocak ayında iki Katyuşa gaz sahasını hedef almış, yangın çıkmış ancak can kaybı yaşanmamıştı. O dönemde İran yanlısı Iraklı gruplar Irak ve komşu Suriye'de ABD güçlerine ev sahipliği yapan askeri üslere saldırıyordu.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.