Irak'ın kuzeyindeki gaz sahasına yönelik saldırıda 4 Yemenli öldü

Irak'ın kuzeyindeki gaz sahasına yönelik saldırıda 4 Yemenli öldü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Khor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırıda Yemen vatandaşı dört kişinin öldüğü, iki kişi de yaralandığı bildirildi.

Cuma günü geç saatlerde Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Süleymaniye vilayetinde bulunan Khor Mor gaz sahasına bir kamikaze drone tarafından düzenlenen saldırıda dört Yemen vatandaşı öldü, ikisi de yaralandı.

Süleymaniye'nin güneybatısında yer alan Khor Mor gaz sahası Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dana Gas şirketi tarafından işletiliyor ve IKBY bölgesindeki elektrik santrallerinin neredeyse yüzde 80'i için doğal gaz üretiyor.

Çemçemal Belediye Başkanı Ramik Ramazan can kayıplarını doğrulayarak, ölenlerin Yemenli uzmanlar olduğunu ve sahada çalıştıklarını söyledi.

Ramazan yaptığı açıklamada "26 Nisan Cuma günü saat 6.45'te Khor Mor gazına düzenlenen saldırı sonucunda dört Yemenli uzman öldü ve ikisi de yaralandı" dedi.

Ramazan, hedef alınan bölgenin şu anda geliştirilmekte olan yeni bir saha tesisinin yakınında olduğunu ve daha önce de saldırıya uğradığını söyledi.

Ramazan, kurbanların cesetlerinin şu anda Süleymaniye morgunda olduğunu ve Yemen'e gönderilmeden önce gerekli işlemlerin yapılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yıl söz konusu gaz sahası Katyuşa roketleriyle birkaç kez hedef alınmış ancak herhangi bir can kaybı rapor edilmemişti.

Saldırı yerel ve uluslararası düzeyde kınandı ve hem Kürt hem de Irak merkezi makamları bir soruşturma yürütüyor.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani saldırıyı bir "terör eylemi" olarak kınadı ve enerji altyapısına yönelik bu tür saldırıların ciddiyetini vurgulayarak Iraklı yetkilileri faillerin peşine düşmeye çağırdı.

Barzani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Federal hükümeti inandırıcı bir şekilde soruşturma yapmaya, failleri sorumlu tutmaya ve halkımıza kalıcı güvenceler sağlamaya çağırıyorum. İlk bilgilere göre saldırılar Irak'ın yakın bir bölgesinden geliyor.” dedi ve ekledi:

"Kürdistan Bölgesi ve Irak vilayetlerinde milyonlarca eve elektrik sağlayan enerji merkezlerine yönelik saldırılar kabul edilemez. Bu saldırılar aynı zamanda Erbil ve Bağdat'ın enerji sektörünü geliştirme çabalarını da sabote etmektedir. Bu saldırılar rahatsız edici bir sıklıkta gerçekleşmekte ve savaş suçu teşkil etmektedir."

Herhangi bir sorumluluk üstlenilmemesine rağmen, Khor Mor sahasının üretiminin yaklaşık 2.500 megawatt düşmesiyle elektrik üretimi üzerindeki etkisi ciddi olmuştur. IKBY'nin elektrik ve doğal kaynaklar bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada normale dönüş çabaları özetlendi.

Hükümet kaynaklarına göre şu anda elektrik üretimi 1.260 MW seviyesinde bulunuyor.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Khor Mor'a yönelik saldırıyı düzenleyen unsurların tespiti için bir soruşturma komitesi kurulması talimatı verirken, faillerin cezalandırılacağı sözünü verdi.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.