Erdoğan 13 yıl sonra PKK'ya karşı işbirliği için Irak'ta

Erdoğan 13 yıl sonra PKK'ya karşı işbirliği için Irak'ta

Erdoğan'ın ziyaretinde Bağdat yönetimi ile Ankara arasında birçok ticari ve güvenlik anlaşmasının imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü, PKK’ya karşı güvenlik işbirliği, enerji ve ticareti kapsayan bir dizi anlaşma imzalayarak Orta Doğu komşuları arasındaki bağları yeniden kurmayı amaçlayan özel bir Irak ziyaretine başladı.

Uzun zamandır beklenen ziyaret, 2011'den bu yana bir Türk lider tarafından yapılan ilk ziyaret ve Ankara'nın ağırlıklı olarak PKK’ya karşı sınır ötesi operasyonları artırması nedeniyle yıllarca sarsılan ilişkileri takip ediyor.

Irak bu tür operasyonların egemenliğini ihlal ettiğini ve sivilleri öldürdüğünü söylerken Türkiye, ABD ve diğer ülkelerin "terörist grup" olarak nitelendirdiği PKK'ya karşı kendisini koruması gerektiğini söylüyor.

Türkiye bu bahar PKK’ya karşı yeni bir operasyon planlıyor ve Irak'tan ortak operasyon odası şeklinde askeri işbirliği ve Bağdat'ın PKK'nın Türkiye için bir tehdit oluşturduğunu kabul etmesini istiyor.

Büyük ekonomik projelerde işbirliği de masada.

Irak geçen yıl, ülkeyi bir transit merkezine dönüştürmeyi amaçlayan ve petrol zengini güneydeki Irak'ın Grand Faw Limanı ile kuzeydeki Türkiye arasında bir bağlantıyla Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak olan 17 milyar dolarlık Kalkınma Yolu projesini başlattı.

Bağdat yönetimi ayrıca, her ikisi de Türkiye'den doğan ve kuraklıktan etkilenen Irak'ın başlıca tatlı su kaynağını oluşturan Dicle ve Fırat nehirlerinden daha fazla pay almak için de bir anlaşma arayışında.

Iraklı ve Türk yetkililer Erdoğan'ın bir günlük ziyareti sırasında 20'den fazla mutabakat zaptının imzalanacağını söyledi.

Türkiye'nin resmi verilerine göre 2022'de 24,2 milyar dolar olan ikili ticaret 2023'te 19,9 milyar dolara geriledi. 2024'ün ilk üç ayında Irak'a yapılan ihracat yüzde 24,5 artarken, ithalat yüzde 46,2 oranında azaldı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani'nin dış ilişkiler danışmanı Farhad Alaaddin, "Ziyaret, her iki tarafın da geçmişte ilişkileri karmaşık hale getiren uzun süredir devam eden sorunları ele almak üzere yaklaşık bir yıl süren hazırlıklarının ardından gerçekleşiyor" dedi.

Erdoğan Bağdat'ta Başbakan Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid ile görüşecek, ardından Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'e geçerek Iraklı Kürt yetkililerle bir araya gelecek.

1984 yılından bu yana PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalarda 40.000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Çatışmalar uzun süre ağırlıklı olarak Türkiye'nin güneydoğusundaki kırsal bölgelerde sürmüş olsa da artık daha çok sınırın ötesindeki Irak’ın kuzeyindeki dağlarda yoğunlaşmış durumda.

Türkiye 2019'dan bu yana Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı "Pençe" adı verilen bir dizi sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.