Irak topraklarından Suriye'deki ABD üssüne füze saldırısı

Irak topraklarından Suriye'deki ABD üssüne füze saldırısı

Saldırı, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani'nin Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile bir araya geldiği ABD ziyaretinden dönmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Iraklı iki güvenlik kaynağı ve ABD'li bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre Pazar günü Irak'ın Zummar kasabasından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir ABD askeri üssüne en az beş roket fırlatıldı.

ABD güçlerine yönelik saldırı, Irak'taki İran destekli grupların ABD birliklerine yönelik saldırılarını durdurduğu Şubat ayı başından bu yana gerçekleşen ilk saldırı.

Saldırı, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani'nin Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile bir araya geldiği ABD ziyaretinden dönmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Ketaib Hizbullah'a bağlı bir Telegram grubunda yapılan paylaşımda, "Irak'taki silahlı grupların, ülkedeki ABD öncülüğündeki askeri koalisyonu sona erdirmeye yönelik görüşmelerde çok az ilerleme kaydedilmesinin ardından yaklaşık üç aylık bir aradan sonra saldırılara yeniden başlama kararı aldığı" belirtildi.

İran destekli Ketaib Hizbullah'a yakın bir başka Telegram grubu olan Sabreen News daha sonra İran destekli grup tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını duyurdu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili, Irak'tan Suriye'nin Rumalin kentindeki bir koalisyon üssündeki askerlere beşten fazla roket atıldığını ancak hiçbir ABD personelinin yaralanmadığını söyledi.

“Başarısız bir roket saldırısı"

Yetkili olayı "başarısız bir roket saldırısı" olarak nitelendirdi ancak roketlerin üsse isabet edip etmediği ya da ulaşamadan imha edilip edilmediği henüz anlaşılamadı.
Hedefin üssün kendisi olup olmadığı da net değildi.

Yetkili, bunun üzerine Irak ve Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyona ait bir savaş uçağının fırlatma rampasına yönelik bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Irak'taki iki güvenlik kaynağı ve üst düzey bir ordu yetkilisi, arkasında fırlatma rampası bulunan küçük bir kamyonun Suriye sınırındaki Zummar kasabasında park halinde olduğunu söyledi.

Bir ordu yetkilisi, imha edilen kamyona daha detaylı inceleme için el konulduğunu ve ilk incelemelere göre kamyonun bir hava saldırısı sonucu imha edildiğini söyledi.

Yetkili, "Bu saldırıyla ilgili bilgileri paylaşmak üzere Irak'taki koalisyon güçleriyle iletişim halindeyiz" diye ekledi.

Güvenlik bilgilerini paylaşmaktan sorumlu resmi bir kurum olan Irak Güvenlik Medya Birimi'nden yapılan açıklamada Irak güçlerinin Suriye sınırı yakınlarında failleri hedef alan "geniş çaplı bir arama ve inceleme operasyonu" başlattığı belirtilerek saldırganların adalete teslim edileceği sözü verildi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.