BAE'nin Sudan'daki darbeci güçlere silah desteği sağladığı ortaya çıktı

BAE'nin Sudan'daki darbeci güçlere silah desteği sağladığı ortaya çıktı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Çad aracılığıyla Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milislerine silah desteği sağladığı iddia edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan'da darbe girişimini gerçekleştiren Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderliğini yaptığı Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) gizli silah yardımı yaptığı ileri sürüldü.

Wall Street Journal'den (WSJ) Nicholas Bariyo ve Benoit Faucon imzalı habere göre, BAE gizlice Sudan'daki HDK milislerine silah sevkiyatı gerçekleştirdi.

BAE'nin "insani yardım" adı altında Sudan'daki mülteciler için gönderdiği uçak haziran ayında Uganda'ya inmişti.

Ancak Ugandalı yetkililer, gıda ve tıbbi eşya gibi insani yardım malzemelerinin bulunmasını beklediği uçağın kargo kısmında mühimmat, saldırı tüfekleri ve diğer küçük silahlarla dolu çok sayıda yeşil plastik kasa bulduklarını belirtti.

Ugandalı yetkililer ayrıca BAE'ye ait uçağın Çad'ın doğusundaki Amdjarass Uluslararası Havalimanına doğru yolculuğuna izin verildiğini söyledi. Yetkililer daha sonra, üstlerinden "BAE'den gelen uçakları denetlememeleri" konusunda uyarılar aldıklarını ifade etti.

Afrikalı ve ABD'li yetkililer son sevkiyatlardan birinde, BAE'ye ait askeri malzeme yüklü kamyonların temmuz ayının son haftasında Darfur'un kuzeyinde HDK'nin kalesi olarak görülen Sudan'ın Ez Zark bölgesine gitmek üzere Amdjarass havalimanından ayrıldığını ifade etti.

HDK milislerine silah desteği iddiaları hakkındaki soruları BAE hükümeti, "Sudan'da barışçıl çözümlerden yana olduğu" şeklinde yanıtladı.

BAE, çatışmalardan etkilenenler Sudan halkı için yaklaşık 2 bin tonluk insani yardım gönderdiğini ve Çad'da bir sahra hastanesi kurduğunu belirtti.

Hızlı Destek Kuvvetleri sözcüsü de BAE'den silah ve askeri ekipman desteği almadıklarını söyledi.

"ABD durumdan haberdar"

Biden yönetiminin Afrika politikasına vakıf olan kimseler ise ABD'nin BAE'nin HDK'ye silah sevkiyatı gerçekleştirdiğinin farkında olduğunu ve bu konuda Abu Dabi'deki makamlara endişelerini ilettiğini ifade etti.

WSJ'ye göre, Sudan'ın Kızıldeniz'e stratejik yakın konumu, Nil Nehri'ne ulaşımı ve geniş altın madenleri sebebiyle BAE'nin ülkedeki çıkarlarını korumak adına Dagalo'yu destekliyor olabilir.

Birleşmiş Milletler ve diğer insan hakları örgütleri, HDK milislerini Sudan'da ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlamıştı.

BAE daha önce Sudan'ın kuzeybatısındaki komşusu Libya'da Halife Hafter güçlerine silah göndermekle de suçlanmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.