Batı Afrika'da Rusya destekli yönetimler cihat yanlısı gruplara karşı ittifak kuruyor

Batı Afrika'da Rusya destekli yönetimler cihat yanlısı gruplara karşı ittifak kuruyor

Batı Afrika'da Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun bölgede varlık gösteren cihat yanlısı gruplara karşı koalisyon kuracağı bildirildi.

Nijer, Mali ve Burkina Faso, bölgedeki cihat yanlısı gruplara karşı savaşmak üzere ortak bir güç oluşturacaklarını açıkladı.

Nijer Genelkurmay Başkanı Moussa Salaou Barmou, söz konusu birliğin en kısa sürede faaliyete geçeceğini duyurdu. Başkent Niamey'deki görüşmelerin ardından 6 Mart günü televizyonda bir konuşma yapan Barmou, üç ülkedeki cunta güçlerinin ittifak yapacağını belirtti.

Söz konusu üç ülke de Rusya destekli askeri cuntalar tarafından yönetiliyor. Rus paralı askerlerin bu üç ülkede de varlık gösterdiği biliniyor. Rus destekli bu ülkeler son dönemde aralarındaki iş birliğini artırma eğiliminde.

Mali Burkina Faso ve Nijer geçtiğimiz Eylül ayında Sahel Devletleri İttifakı (AES) olarak bilinen bir ortak savunma paktı kurmuş ve Batı destekli G5 Sahel adlı uluslararası koalisyondan çekilmişti.

Bölgede El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) yanı sıra IŞİD de etkinlik gösteriyor.

Batı Afrika ülkeleri 15 yılı aşkın süredir bölgedeki cihat yanlısı gruplara karşı doğrudan savaşıyor.

Söz konusu savaş süreci Fransa öncülüğündeki Batı ülkeleri tarafından destekleniyordu. Ancak bölgede yaşanan Rusya destekli askeri darbelerin ardından bazı ülkeler Batı ile bağlarını kopararak Rusya'ya yakınlaştı.

Bölgede Batı ve Rusya destekli orduların düzenlediği saldırılarda silahlı grupların yanı sıra siviller de yoğun olarak hedef alınıyor.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Mali ve Burkina Faso'da ordu güçlerinin düzenlediği saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybettiği biliniyordu.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.