Batı itidal çağrısı yaparken Netanyahu İsrail'in kendisini savunacağını söyledi

Batı itidal çağrısı yaparken Netanyahu İsrail'in kendisini savunacağını söyledi

İran'ın Cumartesi günü fırlattığı füzeler ve insansız hava araçları çoğunlukla İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü ve herhangi bir can kaybına yol açmadı.

Batılı ülkeler İran'dan gelen saldırılara karşı itidal çağrısında bulunurken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in kendisini nasıl savunacağı konusunda kendi kararlarını vereceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve endüstrileşmiş ülkelerden oluşan G7 grubu, İran'a yönelik daha sıkı yaptırımları değerlendirmeyi planladıklarını açıklayarak İsrail'i yumuşatmayı ve on yıllardır vekaleten sürdürülen çatışmanın ardından İran'ın ilk doğrudan saldırılarına misillemesini dizginlemeye ikna etmeyi amaçladı.

Netanyahu, İsrail ve İran arasındaki çatışmanın Gazze savaşının körüklediği bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemek için yürütülen koordineli çabaların bir parçası olarak İsrail'e gelen Alman ve İngiliz dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, David Cameron ve Annalena Baerbock'a destekleri için teşekkür ettiği belirtildi: "Şunu açıkça belirtmek isterim ki biz kendi kararlarımızı vereceğiz ve İsrail Devleti kendini savunmak için gereken her şeyi yapacaktır."

Daha önce Cameron, İsrail'in Suriye'deki büyükelçiliğinde görevli askerlerin ölümüne neden olan İsrail hava saldırısına karşılık olarak Tahran'ın Cumartesi günü başlattığı İran füze ve insansız hava aracı saldırılarına misilleme yapmayı planladığının artık açıkça görüldüğünü söylemişti.

Baerbock gerilimi tırmandırmanın "ne İsrail'in güvenliğine, ne hala Hamas'ın elinde bulunan onlarca rehineye, ne Gazze'nin acı çeken halkına, ne İran'da rejim altında acı çeken pek çok insana, ne de bölgede sadece barış içinde yaşamak isteyen üçüncü ülkelere hizmet edeceğini" söyledi.

İran'ın Cumartesi günü fırlattığı füzeler ve insansız hava araçları çoğunlukla İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü ve herhangi bir can kaybına yol açmadı.

Ancak İsrail caydırıcılığını korumak için misilleme yapması gerektiğini söylüyor. İran ise konunun kapandığını düşündüğünü ancak İsrail'in misilleme yapması halinde tekrar daha sert bir şekilde misilleme yapacağını söylüyor.

Washington önümüzdeki günlerde İran'ın füze ve insansız hava aracı programını hedef alan yeni yaptırımlar uygulamayı planladığını ve müttefiklerinin de bunu takip etmesini beklediğini açıkladı. AB liderleri Brüksel'deki zirvede yaptırımları görüşecek ve İtalya'daki G7 görüşmelerinde de yaptırımlar gündemde olacak.

"Savaşı durdurun! Savaşı durdurun!"

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam öncülüğündeki Filistinli grupların İsrail'in güneyine saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre 253 kişiyi rehin almasıyla Gazze'de savaşı başlatmasından bu yana İsrail ile Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak'ta bulunan İran'a bağlı gruplar arasında çatışmalar patlak verdi.

Gazze'de ise İsrail büyük bir hava ve kara saldırısı başlattı; Filistinli Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail saldırılarında en az 34.000 kişinin öldüğü teyit edilirken, binlerce kişinin de yıkıntılar arasında kaybolduğu düşünülüyor. Ölenlerin tamamına yakını sivillerden oluşuyor.

Kasım ayında rehinelerin yaklaşık yarısının serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkes dışında, diplomatlar şimdiye kadar bir ateşkes için şartları belirleyemedi.

Bu ay İsrail, yılbaşından bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığı güney Gazze'deki askerlerinin çoğunu aniden geri çekti. Son günlerde çatışmalar Gazze'nin merkezinde, İsrail birliklerinin henüz giremediği birkaç bölgeden biri olan Deyr el Belah'ın kuzeyindeki Nuseyrat kampında yoğunlaştı.

Reuters tarafından elde edilen videoda, Deyr el Belah'taki bir hastane morgunda, El Nuri ailesinin üyeleri, ceset torbalarında bulunan ve birkaçı küçük çocuk büyüklüğünde olan cesetler için üzüntü ve öfkeyle feryat ediyor. Yetkililer İsrail'in Salı günü ailenin evine düzenlediği saldırıda 11 kişinin öldüğünü açıkladı.

Oldukça kalabalık durumdaki hastanenin içindeki bir adam, "Ey dünya insanları, bu yaşananlar doğru değil! Bize merhamet edin! Savaşı durdurun! Savaşı durdurun! Çocuklar sokaklarda ölüyor!" diye bağırıyordu.

Öte yandan Hamas medyası İsrail güçlerinin 36 saatlik bir baskının ardından Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'dan çekildiğini bildirdi.

İsrail güçleri ile İran'a bağlı Hizbullah hareketi arasındaki sınır ötesi çatışmaların tırmanma riski oluşturduğu İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırında Hizbullah, İsrail'in Hizbullah üyelerini ve komutanlarını öldüren saldırılarına misilleme olarak bir İsrail köyündeki askeri hedefe ateş açtığını belirtti.

İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü operasyona başlangıçta güçlü destek veren ABD dahil Batılı ülkeler, sivil ölümlerinin yüksekliğinden giderek daha fazla rahatsızlık duymaya başladı ve ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail, rehinelerin serbest bırakılması için ateşkesi görüşeceğini ancak Hamas yok edilene kadar savaşı durdurmayacağını söylerken Hamas, savaşı sona erdirecek bir ateşkes olmadan rehineleri serbest bırakmayacağını ifade ediyor.

Arabulucu olarak görev yapan Katar'ın başbakanı müzakerelerin hassas bir aşamada olduğunu söyledi. İsrail'in bu ay Gazze'ye düzenlediği saldırıda üç oğlu hayatını kaybeden Hamas lideri İsmail Heniye, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edecek.

Öte yandan İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle başta kuzey bölgeler olmak üzere Gazze’de kıtlığın baş gösterdiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.