Biden ile Netanyahu ateşkes ve Refah saldırısı konularını görüştü

Biden ile Netanyahu ateşkes ve Refah saldırısı konularını görüştü

İsrail tüm baskılara rağmen 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Gazze'nin güneyindeki Refah'ı işgal etme sözü verdi.

Bazı İsrailli rehineleri serbest bırakacak ve Gazze'de yaklaşık yedi aydır süren savaşa ateşkes getirecek bir anlaşmaya varmaları için İsrail ve Hamas üzerindeki baskı artarken Joe Biden Pazar günü Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede Refah'ın işgaline karşı olduğunu "net bir şekilde" tekrarladı.

Beyaz Saray, Biden'ın İsrail başbakanına, güney kentine sığınan 1 milyondan fazla Filistinlinin taşınması ve ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli düzenlemeler yapılmadığı takdirde ABD'nin saldırıya karşı çıkacağını söylediğini açıkladı.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, İsrail hükümetinin saldırıya başlamadan önce ABD'nin görüşlerini dikkate alacağı konusunda Washington'a güvence verdiğini iddia etti.

ABC televizyonuna konuşan Kirby, "Bize, bakış açılarımızı ve endişelerimizi kendileriyle paylaşma fırsatı bulana kadar Refah'a girmeyecekleri konusunda güvence verdiler" dedi.

Yine Pazar günü Gazze'deki sağlık yetkilileri İsrail'in Refah'ta üç eve düzenlediği hava saldırısında 13 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı.

Biden ve Netanyahu ayrıca Kahire'deki yeni tur görüşmeler öncesinde rehine müzakerelerinin durumunu gözden geçirirken, kilit aracı Katar'dan üst düzey bir yetkili İsrail ve Hamas'ı müzakerelerde "daha fazla kararlılık ve daha fazla ciddiyet" göstermeye çağırdı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el Ensari'nin İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz ve İsrail kamu yayıncısı Kan'a verdiği mülakatlar Cumartesi akşamı yayınlandı.

Hamas'ın Doha'daki merkezine ev sahipliği yapan Katar, ABD ve Mısır'la birlikte Kasım ayında onlarca rehinenin serbest bırakılmasını sağlayan çatışmaların kısa bir süreliğine durdurulmasına yardımcı olmuştu. Ancak Katar bu ay bir hayal kırıklığı belirtisi olarak rolünü yeniden değerlendirdiğini söyledi.

El Ensari, Hamas ve İsrail'e yönelik hayal kırıklığını dile getirerek, her iki tarafın da sivillerin refahını düşünmeden siyasi çıkarlara dayalı kararlar aldığını söyledi. Görüşmelerin "fiilen durduğunu" ve "her iki tarafın da kendi pozisyonlarında sabitlendiğini" söylemekten başka ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes müzakereleri ve Gazze'ye insani yardım konularını görüşmek üzere Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde diplomatik temaslarda bulunmak üzere Pazartesi günü Suudi Arabistan'a gitti.

Önümüzdeki günlerde bir İsrail heyetinin müzakerelerdeki son önerileri görüşmek üzere Mısır'a gitmesi beklenirken Hamas'ın üst düzey yetkilisi Basim Naim Associated Press'e gönderdiği mesajda gruptan bir heyetin de Kahire'ye gideceğini ifade etti.

Mısırlı yetkililer, Gazze'deki Filistinlilerin evlerine dönebilmeleri karşılığında Gazze'de tutulan az sayıda rehinenin serbest bırakılmasını öngören yeni bir teklifin ardından Hamas ile İsrail arasındaki görüşmelere aracılık etme çabalarını hızlandırdı.

Associated Press'e konuşan Mısırlı bir yetkili, arabulucuların her iki tarafın da temel kaygılarını giderecek ve savaşı tamamen sona erdirecek müzakerelere zemin hazırlayacak uzlaşmacı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ABD Başkanı ve diğer 17 dünya lideri tarafından kaleme alınan bir mektupta Hamas'a rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulunuldu. Hamas son günlerde üç rehineye ait yeni videolar yayınlayarak İsrail'i taviz vermeye zorladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden ve Netanyahu ayrıca "bu haftadan itibaren yeni kuzey geçişlerinin açılmasına yönelik hazırlıklar da dahil olmak üzere" Gazze'ye insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasındaki artışları da ele aldı. ABD Başkanı, kıyı şeridine giren yardımlardaki ilerlemenin "insani yardım kuruluşlarıyla tam koordinasyon içinde sürdürülmesi ve arttırılması" gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Mepa News, AP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.