Hamas'ın İsrail'in ateşkes önerisine yarın vereceği yanıtla ilgili detaylar neler?

Hamas'ın İsrail'in ateşkes önerisine yarın vereceği yanıtla ilgili detaylar neler?

İsrail, rehinelerin serbest bırakılması halinde savaşı durdurabileceğinin sinyalini verirken bir Hamas heyeti İsrail'in yeni ateşkes önerisini görüşmek üzere Kahire'yi ziyaret edecek.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Pazar günü AFP'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de ateşkes için sunduğu son karşı öneriye Hamas'ın yanıtını Pazartesi günü Mısır'da vereceğini söyledi.

İsmini vermek istemeyen yetkili, "Halil el Hayya başkanlığındaki bir Hamas heyeti yarın Mısır'a ulaşacak ve Mısırlı istihbarat yetkilileriyle yapılacak bir toplantıda İsrail'in önerisine hareketin yanıtını iletecek" dedi.

Arabulucu Mısır, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sürerken tıkanan müzakereleri yeniden başlatmak üzere bu hafta İsrail'e kendi heyetini göndermişti.

Mısır, Katar ve ABD, Kasım ayında çatışmalara bir haftalık ara verilmesinin ardından 80 İsrailli rehinenin İsrail'deki 240 Filistinli tutsakla takas edilmesinden bu yana Gazze'de yeni bir ateşkes anlaşmasına aracılık etmeye çalışıyordu.

Son günlerde Gazze'de bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varılması için diplomatik çabalar artırıldı.

ABD merkezli Axios'un iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail'in son teklifi, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından Gazze'de "sürdürülebilir sükunetin yeniden tesis edilmesi" konusunun görüşülmesini içeriyor.

Axios, İsrailli liderlerin yaklaşık yedi aydır süren savaşta ilk kez savaşın sona erdirilmesini tartışmaya açık olduklarını belirttiklerini söyledi.

Müzakerelere yakın bir Hamas kaynağı AFP'ye yaptığı açıklamada "Hamas yeni öneriyi olumlu bir şekilde tartışmaya açık" dedi.

Kaynak, grubun "kalıcı bir ateşkesi, yerinden edilmiş insanların serbestçe geri dönüşünü, (esir) değişimi için kabul edilebilir bir anlaşmayı ve Gazze kuşatmasının sona ermesini garanti eden bir anlaşmaya varmaya istekli olduğunu" sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.