BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: Dünya Ukrayna çatışmasından bıktı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: Dünya Ukrayna çatışmasından bıktı

Rusya'nın Ukrayna işgali ve taraflar arasında devam eden çatışmalar 22 ayı geride bıraktı.

Birleşmiş Milletler insan hakları şefi Salı günü yaptığı açıklamada dünyanın, savaş suçlarının "özellikle Rusya güçleri tarafından" işlenmeye devam ettiği Ukrayna çatışmasından "bıktığını" söyledi.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı açıklamada, ofisinin Rus güçleri tarafından "uluslararası insan hakları hukukunun ağır ihlalleri, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalleri ve savaş suçları" işlendiğine dair kanıtlar topladığını söyledi.

Türk, "Ukrayna'daki durum, süregelen acılar silsilesine eklenmiş gibi görünüyor ve dünyanın dikkati, karşı karşıya olduğumuz çoklu krizler nedeniyle yorgun düşmüş gibi duruyor" dedi.

Yüksek Komisyon, "Şubat 2022'den bu yana Rus silahlı kuvvetleri tarafından kontrol edilen veya Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen topraklarda sivillere yönelik 142 yargısız infaz vakasını" belgelemiştir. Ayrıca "cinsel şiddet de dahil olmak üzere tutuklulara yönelik yaygın işkence ve kötü muamelenin yanı sıra çok sayıda zorla kaybetme vakasını" da belgelediğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Rusya'yı "sivilleri ve sivil altyapıyı" saldırılarının etkilerine karşı korumak için yeterli tedbir almamakla” da suçladı.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.