Çin etkisi ABD ile BAE ilişkilerini baltalıyor mu?

Çin etkisi ABD ile BAE ilişkilerini baltalıyor mu?

ABD, Çin ile "gelişmekte olan" ilişkileri sebebiyle BAE'nin Amerikan firmasının hisselerini satın almasına karşı harekete geçti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) güvenlik yetkilileri, Çin ile olan ilişkileri sebebiyle Birleşik Arap Emirlikeri'nin (BAE) ülkeye yapmayı planladığı yatırımları inceleme altına aldı.

Financial Times'ın haberine göre, BAE Devlet Fonu "Mubadala Investment Company", ABD firması "Fortress Investment Group"un hisselerinin büyük bir kısmını satın almayı planlıyordu.

ABD firmasının yüzde 70 hissesini  BAE'ye devrini sağlayacak anlaşmanın 2024'te sonuçlandırılması bekleniyordu.

Ancak ABD Yabancı Yatırım Komitesi'nin (Cfius), Çin'le ilişkileri iyi olduğu belirtilen BAE'nin Amerikan firmasını satın alma planlarına karşı inceleme başlattı. İncelemelerin birkaç ay içerisinde nihayete ereceği ifade ediliyor.

ABD yönetimi, BAE'nin Çin ile olan ilişkilerinden rahatsız. Bu da BAE ile ABD arasındaki ilişkilerde çatlaklara yol açıyor.

Daha önce BAE'nin F-35 satın alımı üzerine ABD ile yaptığı görüşmeler, Çin'in hassas ABD teknolojisine erişim elde edebileceği şüphesiyle durdurulmuştu.

ABD istihbaratından sızdırılan belgelerde Çin'in BAE'deki Khalifa Limanı'nda askeri tesis inşasını sürdürdüğü belirtiliyordu. ABD'den gelen itirazlar sonrasında Abu Dabi yönetimi inşaat faaliyetlerini durdurma sözü vermesine rağmen askeri tesisin inşasının devam etmesi dikkat çekmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.